Duurzaamheid en het spuitgieten van kunststof producten in de praktijk

Hoe duurzaam is jouw (kunststof) product? Deze vraag wordt steeds vaker aan merken gesteld en niet iedereen heeft daar een goed antwoord op. Injection Point heeft dat antwoord wél, voor ieder product dat onze fabriek verlaat. Sterker nog, al tijdens het ontwerpproces houden wij rekening met de impact van het product op onze leefomgeving. Maar hoe duurzaam is een kunststof product en hoe borgen wij dat in ons productieproces? In dit artikel beantwoorden we beiden vragen.

Kunststof heeft in de wereld, volgens ons geheel onterecht, een imagoprobleem. Door verslaggeving over kunststof-eilanden in de oceaan en de koppeling met de vervuilende olie- en gasindustrie denken veel mensen dat kunststof producten vervuilend en niet duurzaam zijn. Terwijl er de afgelopen decennia juist door het gebruik van kunststofproducten een enorme verduurzaming is gerealiseerd.

Injection Point is een spuitgieterij met duurzaamheid als fundament van haar organisatie. Daarom zetten we in dit artikel uiteen waarom spuitgegoten kunststof producten juist enorm duurzaam zijn en hoe wij dit in de praktijk voor elkaar krijgen.

 

duurzaam spuitgieten bij Injection Point

Duurzaamheid belangrijke factor bij kunststof producten

Spuitgieten is een zeer duurzame productietechniek. Injection Point is er daarnaast op ingericht om zo efficiënt mogelijk met energie en materiaal om te gaan. Er zijn dan ook een aantal aanzienlijke voordelen van spuitgieten vanuit duurzaamheidsoogpunt:

  • Minimaal grondstof gebruik spuitgieten
  • Energiegebruik spuitgieten
  • Minimaliseren en optimaliseren transport
  • Geschikt voor hergebruik (recycling)

Meer weten over duurzaam spuitgieten bij Injection Point?

Download ons whitepaper. Hierin nemen we je mee in onze wereld van spuitgieten, van productontwerp tot serieproductie en van duurzame keuzes in het productieproces tot onze eigen duurzame keuzes.




    Minimaal grondstof gebruik spuitgieten

    Het spuitgietproces zorgt voor zeer weinig restafval. Enkel bij het opstarten van het geautomatiseerde proces en bij de eventueel aanwezige aanspuittak ontstaat afval. Het overgrote deel van het materiaal wordt dan ook gebruikt tijdens de fabricage, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld verspaning. Het afval kan in sommige gevallen in hetzelfde productieproces hergebruikt worden maar wordt altijd verwerkt en gebruikt in andere productieprocessen.

     

    Feiten over duurzaamheid van kunststof

    Energiegebruik spuitgieten

    De gemiddelde spuitgietcyclus duurt zo’n 20 tot 40 seconden en verbruikt daardoor minder energie dan andere productietechnieken. Spuitgieten zorgt dus in veel gevallen voor een aanzienlijk lagere CO2 voetafdruk per product. Injection Point is erop ingericht om het energiegebruik per product nauwkeurig in kaart te brengen.

    Meer weten over duurzaam spuitgieten bij Injection Point?

    Download ons whitepaper. Hierin nemen we je mee in onze wereld van spuitgieten, van productontwerp tot serieproductie en van duurzame keuzes in het productieproces tot onze eigen duurzame keuzes.




      Minimaliseren en optimaliseren transport door spuitgieten

      Spuitgieten resulteert vrijwel zeker in een (aanzienlijk) lichter product dan als het product uit een ander materiaal, bijvoorbeeld metaal, vervaardigd wordt. Dit heeft verschillende redenen, de grote vormvrijheid is er één maar de komst van kunststoffen die de eigenschappen van metaal evenaren is een andere belangrijke factor hiervoor. Daarnaast is het product te optimaliseren voor transport, door het bijvoorbeeld stapelbaar te maken waardoor een zending minder ruimte inneemt. Tot slot reduceert spuitgieten ook de hoeveelheid transportbewegingen. Omdat voorheen losse producten nu in één productieproces gemaakt kunnen worden zijn er minder zendingen nodig.

      Geschikt voor hergebruik (recycling)

      Onder andere door het bewust kiezen voor bepaalde kunststoffen en door rekening te houden met recycling in het productontwerp zijn spuitgietproducten makkelijker opnieuw te gebruiken. Zo is een monomateriaal – waarin slechts één soort kunststof gebruikt wordt – veel makkelijker te verwerken dan een gecombineerde kunststof bijvoorbeeld.

      duurzaamheid kunststof producten

      Case: Rockeees

      Apollo 11 is één van de partners waarmee wij samenwerken aan een duurzaam kunststof product: Rockeees. Rockeees is een evenwichtsspel bestaande uit zes stenen met 17 unieke vlakken en hoeken dat de speler uitdaagt zo hoog mogelijk te bouwen. Dit speelgoed wordt volledig geproduceerd uit gerecycled plastic.

      Onze andere partner in het Rockeees project, Coolrec, streeft ook een wereld zonder afval na. Daaraan dragen zij onder andere bij door oude koelkasten in te zamelen en alle onderdelen te hergebruiken, tot aan de kunststof behuizing toe. U raadt het al, van deze kunststof behuizing spuitgieten wij de Rockeees. Voor de productie van Rockeees hoeft dus geen gram nieuw kunststof gemaakt te worden.

      “Wat ik zo leuk vind aan producten zoals Rockeees is dat de ontwikkeling én de productie vanuit een duurzaamheidsgedachte plaats vond. Het speelgoed moest uit een gerecyclede kunststof gemaakt worden, vervolgens worden wij als spuitgieterij uitgekozen omdat duurzaamheid voor ons écht een belangrijke – misschien zelfs wel de belangrijkste – waarde is. Daardoor sluit dit project heel goed aan bij wat ik voor ogen had toen ik Injection Point tien jaar geleden begon. Die gedachte streven we vandaag de dag natuurlijk nog steeds na: de kennis van spuitgieten en kunststof combineren met mijn wens voor een duurzame toekomst.” – Cristel Rijnen, directeur Injection Point

      Wil jij ook samen met ons werken aan duurzaam geproduceerde kunststof producten? Injection Point vertelt jou graag meer over de kansen en mogelijkheden van spuitgieten en de duurzame keuzes waarvoor we staan in het productieproces. Onze ervaring met talloze producten en componenten maakt dat we snel tot de kern komen en waarde leveren. Je zit meteen met de juiste mensen aan tafel en dat zorgt ervoor dat we snel stappen kunnen zetten. Neem contact op via 013-5134593 of [email protected] voor een (online) kennismaking!