Ons spuitgietproces uitgelegd

Hoe realiseren we een zo efficiënt en duurzaam mogelijk spuitgietproces én een succesvol product? We nemen je graag mee in ons proces, daarom zetten we vier processtappen uiteen:


Download ons whitepaper over spuitgieten en lees alles over het ontwerp- en productieproces bij Injection Point?

Productontwerp voor kunststof producten

Stap één is het productontwerp. In de praktijk loopt het startpunt uiteen van een idee tot een 2D schets of volledig 3D uitgewerkt ontwerp. Maar, we worden ook weleens tijdens de productiefase betrokken bij een product, waarin onze expertise gevraagd wordt om het productieproces te optimaliseren om zo een product succesvoller te kunnen vermarkten.

In productontwerp staan maakbaarheid, reproductie en circulariteit centraal. Uiteraard is de eerste focus om het product zo te ontwerpen dat het maakbaar is én correct functioneert. Maar parallel aan dit proces houden wij ons ook al bezig met het reproductieproces: hoe kunnen we dit productieproces zo efficiënt mogelijk, sterk geautomatiseerd, uitvoeren? En als we nog een stapje verder gaan stellen we de vraag: Wat gebeurt er met het product aan het einde van haar levenscyclus? En kunnen we daar nog iets mee? Daar gaan we graag samen met jou mee aan de slag!

 

Materiaalkeuze kunststof spuitgieten

De materiaalkeuze bepaalt in grote mate de technische ontwerpspecificaties en andersom,  van zowel het product als de spuitgietmatrijs. Daarom gaat ons team van specialisten al vroeg in het proces met je in gesprek over de verschillende mogelijkheden. Op basis van haar uitgebreide kennis en ervaring met verschillende soorten kunststoffen geeft ons team advies over de mogelijkheden in materiaalkeuze.

Kenmerkend voor Injection Point is dat we niet alleen meedenken over een zo goed mogelijk product en een efficiënt productieproces, maar dat we ook in iedere stap duurzame keuzes nastreven. Kunnen we bijvoorbeeld (deels) gerecycled kunststof gebruiken? We zetten onze expertise over recylcaat én ons uitgebreide netwerk van duurzame ketenpartners graag in om samen met jou duurzame stappen te zetten!

 

Download ons whitepaper over spuitgieten en lees alles over het ontwerp- en productieproces bij Injection Point?
   

   

  Een efficiënt spuitgietproces

  Het spuitgietproces is bij Injection Point zoveel mogelijk geautomatiseerd, zo bieden we jou het meest efficiënte spuitgietproces. Maar, hoe ziet het spuitgietproces eruit? We nemen je graag mee in onze dagelijkse praktijk.

  We verhitten kunststof granulaat tot een homogene vloeistof. Afhankelijk van de samenstelling van het kunststof brengen we het naar 200 tot 300 graden. De vloeistof wordt onder hoge druk in de matrijs gespoten en direct in de matrijs afgekoeld tot onder 90 graden. Het product wordt uit de mal gestoten en op een lopende band gestort óf door een robotarm uit de matrijs en op de lopende band geplaatst. Deze cyclus duurt gemiddeld 20 tot 40 seconden. Terwijl vooraan de machine de cyclus opnieuw begint, zet het product de volgende stap in het productieproces: kwaliteitscontrole en verpakken.

   

  efficiënt en duurzaam spuitgietproces

   

  Productontwerp en spuitgietproces komen samen in de spuitgietmatrijs

  De spuitgietmatrijs is een essentieel en zeer kostbaar onderdeel van het productieproces. Iedere millimeter moet kloppen, alleen dan krijgen we het gewenste resultaat.

  Het aanpassen van een matrijs is slechts in beperkte mate mogelijk én zeer kostbaar. Dit willen we  zoveel mogelijk voorkomen. Daarom vergaren we in de productontwerp fase zoveel mogelijk kennis en besteden we veel tijd en aandacht aan het ontwerp en de samenstelling van de matrijs. We beschikken over simulatiesoftware, waarmee we vooraf bepaalde risico’s kunnen uitsluiten. Ook in het ontwerp van onze spuitgietmatrijzen maken we duurzame keuzes, deze zijn voornamelijk gericht op zo min mogelijk verspilling.

   

  "Aangenaam mijn naam is Vincent, ik ben verantwoordelijk voor de kwaliteitsinspectie van onze producten"
  Vincent de ManVincent de Man

  Kwaliteitsbewaking in het spuitgietproces

  Samen met jou stellen we al tijdens het productontwerp vast welke kwaliteitseisen aan het product worden gesteld en maken we afspraken over meet- en bewaarfrequentie. Op basis van de vastgestelde eisen voeren wij een 100% controle of controle op basis van steekproef uit, voordat de producten verpakt worden.

   

  Lees wat onze
  opdrachtgevers vinden.

  Bekijk onze referenties
  • dopper-spuitgieten
  • unilux-spuitgieten
  • frieslandcampina-spuitgieten

  Injection Point stimuleert en ondersteunt in duurzaamheid.

  Wij spuitgieten technische producten voor duurzame pioniers én opdrachtgevers die een eerste stap richting een duurzaam spuitgietproces willen zetten. Voor ons is duurzaamheid een tweede natuur en die instelling zetten we graag voor onze opdrachtgevers aan het werk. We zetten onze kennis en materialen, maar ook ons netwerk aan gelijkgestemde ketenpartners in om écht te innoveren. Wil jij ook in gesprek over een duurzamer spuitgietproces of productontwerp?

  Bel ons vandaag nog

  Spuitgiet specialisten

  Onze spuitgiet specialisten staan klaar om samen aan de slag te gaan!

  Lees verder

  Duurzaam spuitgieten

  Duurzaamheid is verweven in onze identiteit. Zet jij met ons een stap naar een duurzamere keten?

  Lees verder