Duurzaamheid zit verweven in onze identiteit

Injection Point is in 2011 opgericht door Cristel Rijnen met een heel duidelijk doel: kennis van spuitgieten en kunststoffen inzetten om producten te ontwikkelen die bijdragen aan een mooiere en duurzamere wereld. We kunnen dan ook oprecht zeggen dat duurzaamheid verweven is in onze identiteit. In elk proces vragen we ons af, hoe kunnen we dit duurzamer doen?

Waar mogelijk gebruiken we gerecycled kunststof, reduceren we energiegebruik en afval en optimaliseren we ontwerpen en processen. Ook blijven we investeren in een duurzame spuitgietfabriek. Met trots werken we dagelijks aan duurzamere producten en productieprocessen, voor opdrachtgevers die al werken vanuit een duurzaamheidsvisie, voor opdrachtgevers die een duurzaamheidsvraagstuk op willen lossen én voor opdrachtgevers die een (eerste) stap richting duurzaamheid zetten. Wil jij ook aan de slag met duurzaam kunststof spuitgieten?

 

Injection Point is dé duurzame fabriek voor kunststof spuitgieten

Onze duurzame missie drijft ons om te blijven investeren in een duurzame fabriek voor kunststof spuitgieten. Dat gaat verder dan zonnepanelen op het dak of afval scheiden. De vier belangrijkste aspecten van onze toewijding aan duurzaamheid zijn:


Download ons whitepaper over spuitgieten en lees alles over het ontwerp- en productieproces bij Injection Point?

Energieverbruik en CO2 footprint per product meten

Welke impact brengt de vervaardiging van een product met zich mee? Onze fabriek is volledig uitgerust met meetapparatuur om het energieverbruik én de CO2 footprint per product te meten. Door deze stap te zetten bieden we onze opdrachtgevers de mogelijkheid van transparantie in de keten. De volgende stap is om te bekijken hoe we kunnen gaan compenseren.

In-house energie managementsysteem

Impact beheersen bestaat wat ons betreft uit bewustzijn creëren, processen monitoren en waar mogelijk bijsturen en investeren. Met ons in-house energiemanagementsysteem monitoren we ons energieverbruik. Op basis van deze data rapporteren we aan onze opdrachtgevers, hebben we inzicht in ons sluipverbruik bijvoorbeeld door onnodige stilstand, én kunnen we spuitgietprocessen optimaliseren om verspilling te voorkomen.

We investeren in zonnepanelen, groene energie en energiezuinige apparatuur. Één derde van onze energie wordt op ons eigen dak opgewekt, met de vrijgekomen energie in het productieproces verwarmen we ons magazijn én we zijn hard op weg om volledig van het gas af te gaan. Daarnaast is ons volledige pand voorzien van LED verlichting en worden onze machines bij vernieuwing of uitbreiding voorzien van een ECO motor.

Bewustzijn

Uiteraard speelt duurzaamheid in elke sector en staan we gelukkig niet in elk van deze ontwikkelingen of keuzes alleen. Wat Injection Point uniek maakt is dat duurzaamheid écht verweven is in onze identiteit, in alles wat we doen zijn we in ons achterhoofd bezig met de vraag “hoe kunnen we dit zo duurzaam mogelijk doen?”. Het gaat om het besef dat er altijd een keuze is en dat ook kleine stappen bijdragen wanneer je het verschil wilt maken. Zo schenken we ons palletoverschot aan hobbyisten die het hout hergebruiken om meubels te timmeren, hebben we chemische schoonmaakmiddelen vervangen voor organische en gebruiken we keramische kopjes en duurzame waterflessen. Wil jij samen met ons de duurzame keuze maken?

"Enjoy life, Inspire Others and Respect Mother Earth. Dat is mijn levensmotto!"
Cristel RijnenCristel Rijnen

Productontwerp volgens het 5R principe

Van al onze duurzame keuzes is dit misschien wel de belangrijkste, de keuze met de meeste impact. Daarom lichten we deze graag verder toe. Wij zijn namelijk niet alleen jouw partner in spuitgieten, we zijn ook de partner die jou stimuleert en ondersteunt in duurzaamheid. We hanteren het 5R principe:

Redesign

We kijken kritisch naar het design, waar kunnen we dit duurzamer maken? Welke keuzes moeten we maken, om de impact van het product, haar CO2 footprint, zo laag mogelijk te houden? Én wat gebeurt er met het product end of life en welke keuzes minimaliseren hier de milieu impact? Circulair ontwerpen. Daar waar in het verleden alles gericht was op het combineren van materialen tbv efficiency, kijken we nu verder vooruit.

Dit heeft ook betrekking op het ontwerp van onze spuitgietmatrijzen. We ontwerpen steel safe, op basis van een kleinere kritische maat van de producttekening, omdat extra staal weghalen duurzamer en goedkoper is dan extra staal oplassen. Ook sturen we aan op een compacte bouw, zodat we zo min mogelijk staal gebruiken en de aanspuittak zo klein mogelijk houden.

 

Reduce

Welke opties hebben we om grondstoffen en energieverbruik te besparen? Veel aspecten worden bepaald door het onderwerp. Een lichtgewicht ontwerp lijkt de eerste stap, maar de vormgeving mag ook weer niet zoveel spanningen met zich meebrengen dat de machines harder moeten werken, waardoor het energieverbruik stijgt. We kijken naar een gezonde balans.  Spuitgieten is een proces met relatief weinig restafval, maar het is ook onze focus om producten en matrijzen zo te ontwerpen dat we zo min mogelijk afval creëren.

 

Recycle

Kunnen we gerecycled materiaal inzetten of is het product end-of-life recyclebaar? En hoe minimaliseren we het aanspuitafval tijdens het spuitgietproces? Daar waar mogelijk werken we met verwarmde runners, zodat er geen afval ontstaat. De koude runners vermalen we aan de machine en worden direct herverwerkt in een nieuwe cyclus. Dit noemen we een closed loop.  In productieprocessen waar dit niet mogelijk is vangen wij al onze kunststof resten op, deze worden later alsnog vermalen en ingezet bij een ander productieproces.

 

Reuse

Wat gebeurt er met het product aan het einde van haar levenscyclus en kunnen we een herbestemming geven om het gebruik te intensiveren en de levensduur te verlengen?

 

Renew

We brengen waar mogelijk verbeteringen aan in bestaande producten en productieprocessen.

Lees wat onze
opdrachtgevers vinden.

Bekijk onze referenties
 • dopper-spuitgieten
 • unilux-spuitgieten
 • frieslandcampina-spuitgieten

Duurzaam kunststof spuitgieten: pionieren, ondersteunen én stimuleren

Duurzaamheid is verweven in onze identiteit. Daarom stimuleren en ondersteunen we onze opdrachtgevers zo duurzaam mogelijk te spuitgieten. We werken samen met pioniers op het gebied van duurzaamheid, zowel opdrachtgevers als ketenpartners. Maar we zetten ook graag de (eerste) stap in een duurzamer productieproces en helpen bestaande producten en processen te verduurzamen.

Lees nu hier onze whitepaper over spuitgieten!
  Dankzij onze ruime ervaring in kunststof spuitgieten, uitgebreide kennis van duurzame kunststoffen en productieprocessen én ons netwerk aan gelijkgestemde ketenpartners profiteer je bij Injection Point écht van innovatiekracht. Ben jij klaar voor een duurzame stap?

  Bel ons vandaag nog

  Spuitgiet specialisten

  Samen met onze spuitgiet specialisten innoveren?

  Lees verder

  Efficiënt spuitgietproces

  In huis of samen met onze partners, de juiste productiemiddelenmix waarborgt uw succes.

  Lees verder