Injection Point presenteert op de Simpatec Molding Innovation Day BeNeLux 2024

30 mei mag directrice Cristel Rijnen onze visie op duurzaam kunststof spuitgieten presenteren op de Simpatec Molding Innovation Day BeNeLux 2024. We gaan die dag graag in gesprek met mensen uit verschillende punten in de keten, om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Daarom delen we hier alvast een tipje van de sluier en hopen we veel nieuwe en bestaande ketenpartners te ontmoeten op 30 mei.

Simpatec is technische partner in ontwerpfase van kunststof spuitgieten

Injection Point werkt met simulatiesoftware om een aantal factoren in het spuitgietproces te simuleren. Zo kunnen we in de ontwerpfase al een aantal vragen beantwoorden, zoals:

  • Krijgen we een product volledig gevuld?
  • Waar ontstaat druk?
  • Ontstaat er ergens een hitte concentratie?

Door deze cruciale vragen vroegtijdig te beantwoorden kunnen we het productontwerp waar nodig aanpassen voordat we de matrijs ontwerpen en de eerste testproducten spuitgieten. Maar soms zijn de vragen zeer complex, daarvoor is niet alleen meer software maar ook meer kennis nodig. Hierin is Simpatec een waardevolle kennispartner van Injection Point, als leverancier van simulatiesoftware heeft Simpatec vergaande kennis in huis over spuitgieten en simulaties. Cristel legt uit uit:

“Eens in de zoveel tijd krijgen we echt complexe vragen. Die kunnen we niet voldoende beantwoorden met de software modules die wij gebruiken, dus dan leggen we die vraag bij Simpatec neer. Zo kunnen wij het product 3D inlezen en vanuit de database het type kunststof selecteren, maar hoe gedetailleerder je de werkelijkheid wilt simuleren hoe meer modules je nodig hebt. Simpatec kan bijvoorbeeld ook het matrijsontwerp inlezen, kromtrekken berekenen en factoren in het proces zoals druk en koeltijd simuleren.”

Dit vraagt niet alleen om veel modules, maar ook tijd en kennis. Zo kan één complexe simulatie een hele dag duren. Ook wil je per simulatie maar één factor aanpassen, om het effect goed te begrijpen. “De mensen bij Simpatec hebben zoveel kennis van en ervaring met deze simulaties dat zij goed kunnen sturen in de aanpassingen die nodig zijn. Dankzij die technische kennis kunnen we in minder simulatierondes tot een goed resultaat komen.”

Zo komen Injection Point en Simpatec samen tot de beste oplossing voor complexe vraagstukken. Hierdoor kunnen we de matrijs efficiënter ontwerpen en zijn later in het productieproces minder correcties nodig, zo verdienen we de extra kosten voor de expertise van Simpatec in de productiefase terug.

Lezing op Simpatec Molding Innovation Day BeNeLux 2024

Dit jaar is Cristel gevraagd door Simpatec om te spreken op de Molding Innovation Day voor de Benelux. Dit event wordt elke twee jaar georganiseerd, met het idee te inspireren en kennis te delen. Dit jaar is het event niet alleen in Noord-Brabant, maar is de focus ook nog eens duurzaamheid. Een perfecte match met Injection Point dus! Naast Injection Point spreken ook andere bedrijven in de keten, bijvoorbeeld een machinebouwer.

“Ik verwacht die dag veel interactie tussen technische mensen in het vak, elk met hun eigen uitdagingen en oplossingen. En ik hoop natuurlijk aan nog meer mensen te laten zien dat Injection Point dé duurzame partner in kunststof spuitgieten is.”

Onze route naar steeds duurzamer kunststof spuitgieten

Wat mag je verwachten van de lezing van Cristel? “In mijn presentatie geef ik onze visie op duurzaamheid, wat wij de afgelopen 8 jaar hebben ondernomen om onze Co2 footprint te verkleinen én welke stappen we in de (nabije) toekomst zetten.”

Cristel zal onder andere spreken over het 5-R principe waarmee Injection Point werkt, het vergroten van bewustzijn rond duurzaamheid, CSRD wetgeving, Co2 footprint rapportage, de Sustainable Development Goals waaraan Injection Point zich verbindt en het aanplanten van Miscanthus. Ook komen diverse klantcases aan bod van oa. Dopper en Ace & Tate. Gedurende de dag is Cristel te vinden aan de Injection Point tafel, waar zij graag met bezoekers in gesprek gaat over duurzaamheid en kunststof spuitgieten.

Wil jij ook graag naar de Simpatec Molding Innovation Day BeNeLux? Als spreker op het event mogen we een aantal mensen kosteloos uitnodigen, neem bij interesse contact op met Cristel of Injection Point via [email protected] of bezoek de website van Simpatec