Unieke duurzame samenwerking met Renewi, Fairphone en Coolrec

Renewi gaat écht duurzaam telefoneren. In een nieuwe samenwerking tussen Renewi, Fairphone, Coolrec en Injection Point introduceert het bedrijf de Fairphone 4 bij haar werknemers. Maar, wat dit project echt uniek maakt is de CoolCover, een speciaal voor Renewi ontwikkeld telefoonhoesje. Volledig circulair door grondstoffen van Coolrec en duurzaam geproduceerd door Injection Point. In dit artikel vertellen we je meer over dit “feestproject”.

Duurzame missies zijn gemeenschappelijke factor

Fairphone, Renewi, Coolrec en Injection Point zijn door een nieuw project aan elkaar verbonden. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de CoolCover, een speciaal ontwikkeld hoesje voor de Fairphone 4 waar dit jaar zeker 900 medewerkers van Renewi mee gaan werken. De samenwerking is een unieke krachtenbundeling van vier bedrijven met een duurzame missie.

Fairphone: eerlijke electronica

Fairphone zet zich in voor eerlijke elektronica en maakt daarom telefoons uit zoveel mogelijk gerecycled materiaal. Elke telefoon is ontworpen om zo lang mogelijk mee te gaan. Zo krijg je bijvoorbeeld vijf jaar garantie en is de Fairphone eenvoudig zelf te repareren. Ook de benodigde ‘raw materials’ zoals goud worden op verantwoorde wijze verkregen, vrij van conflict én zo goed mogelijk gerecycled. Recycling van elektronica is een belangrijke bouwsteen in de Fairphone duurzaamheidsdoelen; al het materiaal dat zij zelf op de markt brengt wordt 100% gecompenseerd door recycling van oude elektronica producten.

Spreek je van recycling, dan is Renewi een logische partner en/of klant. Die connectie zag ook John van der Ree, Business Development Manager bij Fairphone: “Met de Fairphone 4 hebben we een telefoon ontwikkeld die echt geschikt is voor de zakelijke gebruiker, In 2022 ben ik daarover in gesprek gegaan met Renewi.”

Renewi en Coolrec: van afval naar waarde

Renewi is een internationaal waste-to-productbedrijf, actief in negen landen waaronder Nederland en België. De focus ligt op het verkrijgen van waarde uit afval, 89% van al het afval dat Renewi jaarlijks verwerkt wordt gerecycled of gebruikt voor energieherwinning. Dochteronderneming Coolrec is gespecialiseerd in het inzamelen en recyclen van elektrisch afval en elektronische apparatuur.

Bij Renewi stond Fairphone ook al op de radar vertelt Leo Trommels, ProjectManager bij Renewi. “We kennen Fairphone natuurlijk. En rond dezelfde tijd dat John met ons in gesprek ging over de Fairphone 4 ontstond bij onze locatie in België ruimte om de Fairphone te introduceren.”

Renewi telefoonhoesjes

CoolCover

Het gebruik van de Fairphone past perfect in wat Renewi uitdraagt, “mijn collega’s zijn continue met organisaties in gesprek over zo goed mogelijk inzamelen en recyclen van afval, dan is een duurzaam en uit grotendeels gerecyclede afvalstromen geproduceerde telefoon natuurlijk heel logisch.” Maar Leo zag nog een andere kans in dit project, want wie gebruikt nu nog zijn telefoon zonder telefoonhoesje? Juist voor duurzaam telefoneren is zo lang mogelijk met een toestel doen belangrijk, dan is een beschermend telefoonhoesje natuurlijk de onmisbare accessoire.

Waarom dan niet een hoesje gemaakt uit de materialen die Coolrec recycled? Het idee van de CoolCover is geboren. “Dit is een uniek project en product waarmee we intern en bij onze klanten het bewustzijn rond afval, maar vooral de waarde en mogelijkheden die daar nog in zit, willen vergroten.”

Duurzame partner in kunststof spuitgieten

Leo ging in gesprek met zijn collega Ramon Bongers, Manager Plastics bij Coolrec, hij heeft in een eerder project samengewerkt met Injection Point en kent daardoor haar duurzame missie. Injection Point werd betrokken bij het project als productiepartner en heeft een belangrijke rol gespeeld in het productontwerp en de maakbaarheid uit gerecyclede grondstoffen.

“Fairphone produceert al een duurzaam telefoonhoesje, de tekeningen voor die matrijs hebben wij gedeeld met Injection Point” vertelt John. Injection Point is vervolgens aan de slag gegaan met de nodige aanpassingen zodat de matrijs geschikt is voor het productieproces met de Coolrec kunststoffen. De nieuwe matrijs is lokaal in Nederland gemaakt en wordt door Injection Point gebruikt om de CoolCover CO2 neutraal te spuitgieten. De circulaire kunststof wordt geleverd door Coolrec, zij recyclen deze uit oude koelkasten.

Feestproject met als doel bewustwording

“Het is echt een feestproject” zegt Leo gevraagd naar de samenwerking tussen de partijen. “We zijn begonnen met een paar mensen, maar zowel bij Renewi als Fairphone zijn steeds meer mensen geïnteresseerd en betrokken geraakt. Omdat het zo’n leuk en bijzonder project is.” Het project is niet ontstaan vanuit commercieel oogpunt en dient echt ter bewustwording en inspiratie, zowel intern als extern. “We hopen natuurlijk dat het ook in de pers breed uitgemeten zal worden, zodat zoveel mogelijk mensen zien wat er allemaal nog mogelijk is met ons afval en wat duurzame producten voor onze wereld doen.”

Coolcover komt met een nieuwe fairphone en injectionpoint heeft hiervoor de nieuwe hoesjes gemaakt

Dat betekent niet dat het project geen uitdagingen kent. Vanwege de beperkte oplage van het speciaal voor Renewi ontwikkelde product is het financiële aspect een uitdaging, alleen een matrijs is al een flinke investering. Ook iedereen tevreden houden binnen een grote organisatie als Renewi is een uitdaging vertelt Leo, “het is misschien een relatief simpel idee maar er zijn veel mensen vanuit verschillende expertises bij betrokken. Het moet niet alleen financieel verantwoordelijk zijn en een bruikbaar product opleveren, ook mijn collega’s van onze marketing en juridische afdeling hebben hierin de belangen van Renewi te bewaken.”

Toch kijkt iedereen nu al trots terug op het project, niet alleen een feest om aan te werken maar ook nog eens een project waarin alle partijen snel gehandeld hebben. In slechts zeven maanden is dit concept uitgewerkt tot product, zowel John als Leo beamen dat dit in grote organisaties zoals Renewi en Fairphone heel bijzonder is.

“Ook wij zijn enorm trots op dit project. Fairphone, Renewi en Coolrec zijn organisaties die perfect aansluiten op onze duurzame visie. Daardoor is het niet alleen heel leuk, maar ook inspirerend en leerzaam om met deze partijen aan mooie producten te werken.” – Cristel Rijnen, directeur Injection Point

Toekomstige duurzame samenwerkingen

De CoolCover is speciaal voor Renewi ontwikkeld en tot op heden zijn er geen plannen om het hoesje commercieel op de markt te brengen. Toch zien de partijen voldoende ruimte voor samenwerking in de toekomst. “De meest duurzame telefoon is de telefoon die je op dit moment gebruikt” zoals John tijdens het gesprek mooi zegt, maar voor elke telefoon komt een punt dat deze toe is aan vervanging. “Het is ons doel om de Fairphone tot onze standaard te maken” Sluit Leo af.

Heb jij een vraag over duurzaam spuitgieten van kunststof producten of wil je weten hoe we bij Injection Point duurzaam spuitgieten? Wij geloven dat met het merendeel van de kunststof productieprocessen ruimte is voor gerecyclede kunststoffen. Daarom gaan we graag in gesprek over duurzame mogelijkheden in het spuitgietproces. Je zit direct met de juiste mensen aan tafel zodat je snel tot een goede keuze komt en we denken in elke stap met je mee. Neem contact op via 013-5134593 of [email protected] voor een (online) kennismaking!