Duurzaam en efficiënt kunststof spuitgieten

Bij Injection-Point combineren we duurzaamheid met innovatie in elke stap van het kunststofproductieproces. We zetten sterk in op het verminderen van energieverbruik en het gebruik van gerecyclede materialen, ondersteund door onze expertise in kunststof spuitgieten en de diversiteit aan kunststoffen die wij inzetten. Ons beleid is uitgewerkt in het 5R-principe, gericht op het herontwerpen voor circulariteit, het verminderen van verbruik, en het bevorderen van hergebruik en recycling. Onze aanpak garandeert niet alleen duurzame producten die bijdragen aan een betere samenleving, maar ook efficiëntie in productie, wat leidt tot kostenbesparing en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Hoe wij dit precies doen lees je verder in dit artikel!

Duurzaam kunststof spuitgieten

Hoe kunnen we dit product zo efficiënt en duurzaam mogelijk kunststof spuitgieten? Dit is de vraag die wij onszelf elke keer stellen bij het realiseren van een nieuw kunststofproduct. Niet alle producten lenen zich voor de meest duurzame aanpak, maar we komen altijd een heel eind!

Bij Injection-Point draait het namelijk om meer dan alleen het materiaal waarmee we werken, het minimaliseren van ons energieverbruik, of het maximaliseren van het gebruik van gerecyclede materialen. Onze expertise in matrijsconstructies, het spuitgietproces, en een breed scala aan kunststoffen stelt ons in staat om al tijdens bijvoorbeeld het ontwerpproces duurzaamheid te waarborgen.

We gebruiken dan ook het 5R-principe om onze producten en processen te verduurzamen:

  • Redesign: We nemen het ontwerp onder de loep en stellen, op basis van de functie, verbeteringen voor die het product niet alleen duurzamer maar ook circulair maken.
  • Reduce: We zoeken naar manieren om het verbruik van grondstoffen en energie te verminderen. Dit doen wij bijvoorbeeld met het verduurzamen van onze productiefaciliteit door groene energie,energiemonitoring en een zero waste policy.
  • Reuse: We onderzoeken de mogelijkheden van het product aan het einde van zijn levenscyclus. Kunnen we de gebruiksduur verlengen of kan het product een tweede leven krijgen? Door een nieuwe bestemming te vinden, verhogen we het gebruik en verlengen we de levensduur.
  • Recycle: We onderzoeken of de inzet van gerecycled materiaal mogelijk is zonder de functie van het product te beïnvloeden, of dat het product aan het einde van zijn levensduur recyclebaar is.
  • Renew: We voeren verbeteringen door in bestaande producten om hun waarde en duurzaamheid te verhogen.

Dit houdt in dat we de opdrachtgevers actief adviseren over hoe hun beslissingen de duurzaamheid beïnvloeden. Duurzaamheid vormt vaak een waardevolle toevoeging aan producten en biedt een essentieel onderscheid in de markt. Het ultieme doel voor ons is wanneer het product dat we ontwikkelen zelf een rol speelt in het verduurzamen van onze maatschappij.

 

Kunststof spuitgieten, een snelle productietechniek

Kunststof spuitgieten is een relatief snelle productietechniek, de gemiddelde cyclus van een product met een wanddikte van 2-3 mm ligt doorgaans tussen de 20-40 seconden.  Toch zijn er altijd manieren om nog efficiënter te produceren, daarom blijven we scherp om doorlooptijden en productiekosten te verlagen. We beginnen met een zo efficiënt mogelijk productontwerp, hiermee winnen we in potentie niet alleen tijd maar kunnen we ook duurzamer omgaan met grondstoffen. Zo minimaliseren we bijvoorbeeld wanddiktes, zonder kwaliteit op te offeren uiteraard. Ook versimpelen we waar mogelijk complexe vormen om een efficiënt en minder foutgevoelig productieproces te realiseren. Ook gaan we waar mogelijk creatief om met de constructie van matrijzen, vaak is het goed mogelijk om met één matrijs en verschillende productplaten en inzetstukken verschillende varianten van hetzelfde product te produceren. Hiermee realiseren we een aanzienlijke kostenreductie en tijdbesparing.

Al deze optimalisaties sijpelen door tot een goed ontworpen, reproduceerbaar product én productieproces. Op deze manier is kunststof spuitgieten een snelle productietechniek die zeer geschikt is om (grote) productseries zowel tijd als kostenefficiënt te produceren.

Jouw duurzaam kunststof spuitgiet product door Injection-Point laten maken

Als specialisten in kunststof spuitgieten geven we de voorkeur aan een vroege betrokkenheid bij het ontwerpproces, idealiter voordat er een definitieve tekening of prototype is gemaakt. Onze grondige kennis van materialen, matrijsconstructies en productieprocessen speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van economisch rendabele en duurzame producten. We werken graag met transparante, duidelijke offertes die helder zijn over zowel de kosten als de aanpak van elk project.

Centraal in onze aanpak staat de samenwerking. We integreren diepgaand in het ontwerpproces om producten te vervaardigen en op de markt te zetten tegen een zo laag mogelijke CO2 footprint, , waarbij we nadruk leggen op circulariteit, maakbaarheid en kostenefficiëntie voor massaproductie.

Materialen zijn essentieel in ons proces. We begeleiden onze klanten in het maken van de optimale keuzes voor materialen en ontwerp, om zowel de kwaliteit als de duurzaamheid van het product te maximaliseren. Onze samenwerking met topmatrijzenbouwers en onze toewijding aan kwaliteitsbewaking gedurende het hele productieproces, inclusief proefspuitingen en kwaliteitscontroles, staan borg voor de hoogste kwaliteit. Een kijkje in een van onze casestudies biedt een nog duidelijker beeld van onze capaciteiten.

De keuze voor de juiste partner in spuitgiettechnologie is cruciaal. Wij bieden meer dan productie alleen; we zijn een partner van concept tot eindproduct. Onze aanpak verzekert niet alleen van topkwaliteit en efficiëntie, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst. Als jouw partner staan professionaliteit, duidelijke communicatie, en een toewijding aan circulariteit, duurzaamheid en kwaliteit centraal. Samen tillen we jouw product naar een hoger niveau!