Eigen kunststofproducten laten maken

Injection-point is gespecialiseerd in het omzetten van unieke ideeën naar hoogwaardige kunststofproducten met behulp van geavanceerde kunststof spuitgiettechnieken. Dit proces, dat begint bij het zorgvuldig ontwerpen van de mal tot het selecteren van duurzame materialen, vereist technische expertise, efficiëntie en kwaliteit. Met een sterke focus op duurzaamheid en innovatie zien wij onszelf als de essentiële partner voor indrukwekkende kunststofproducten.

Het proces van kunststofproducten laten maken

EIGEN KUNSTSTOF PRODUCTEN LATEN MAKEN

Het laten maken van kunststofproducten is een dynamisch proces dat vraagt om precisie en technische expertise. Dit proces start natuurlijk met jouw idee of ontwerp, wij vormen dit om tot een productie-gereed ontwerp. Voordat we dit idee tot leven kunnen brengen is het essentieel om een specifieke mal te creëren. Deze mal zorgt ervoor dat jouw product keer op keer precies de juiste vorm en afmetingen krijgt.

Tijdens het ontwerpproces van een kunststofproduct moet je met verschillende aspecten rekening houden. Het belangrijkste is de beoogde functie van het product. We stellen vragen zoals: Wat is het doel? Aan welke eisen moet het voldoen? En wat is de maakbaarheid van het ontwerp? Vooral deze laatste vraag is cruciaal. Het ontwerp moet niet alleen aan de eisen voldoen, maar ook efficiënt te produceren zijn zodat de kostprijs haalbaar blijft

Zodra het ontwerp aan alle criteria voldoet, beginnen we met het spuitgietproces. In deze fase wordt verwarmde kunststof onder hoge druk in de matrijsholte geïnjecteerd. In de regel volgt na 98% vulling de nadrukfase. Dit zorgt ervoor dat de kunststof elke hoek van de mal vult en zo de vorm van het eindproduct aanneemt. Na het nadrukken volgen er vier stappen: koelen en vervolgens uitharden van het product, uitstoten en tenslotte de kwaliteitscontrole.

Wanneer we vaststellen dat het product succesvol is vervaardigd en aan de maakbaarheidseisen voldoet, zijn we klaar om jouw unieke kunststofproduct te reproduceren.

Productietechnieken in kunststofspuitgieten

Kunststofspuitgieten is een veelzijdige productiemethode die verschillende technieken omvat, elk met unieke voordelen. Hieronder geven wij jou een beter beeld over de meest gebruikte technieken:

Traditioneel Spuitgieten

Dit is de standaardmethode waarbij gesmolten kunststof onder hoge druk in een mal wordt geïnjecteerd. Geschikt voor een breed scala aan producten, van eenvoudig tot complex. Deze methode is kostenefficiënt voor grote productievolumes.

TSG spuitgieten

Bij dit proces maken we, in tegenstelling tot traditioneel spuitgieten, gebruik van lage druk. Tijdens dit proces wordt een schuimmiddel toegevoegd aan de basis kunststof. Dit schuimmiddel moet de tijd krijgen om te imploderen. Het resultaat is een sterk en stijf product zonder inval. Dit is ideaal voor producten met dikkere wanddiktes.

Insert Molding

Dit beschrijft het proces waarbij vooraf vervaardigde onderdelen (inserts) in de mal worden geplaatst voordat de kunststof wordt ingespoten. Zo versterk je het eindproduct door de integratie van verschillende materialen. Ideaal voor producten die metaal-kunststof combinaties vereisen.

Overmolding

Overmolding is een techniek waarbij een kunststof laag over een reeds gevormd onderdeel wordt gespoten. Dit creëert producten met meerdere texturen, kleuren, of materialen. Ook verbetert het de grip, het uiterlijk, en de functionaliteit van het product.

Keuze uit geschikte kunststof materialen

Het kiezen van de perfecte kunststof voor je spuitgietproduct is van hoog belang. Het maakt of breekt de functionaliteit en levensduur van je eindproduct. Deze keuze is afhankelijk van de functionele en esthetische eisen aan je product. Zo kun je denken aan:

  • Mechanische kracht: De sterkte, stijfheid, impactweerstand en flexibiliteit kunnen cruciaal zijn, afhankelijk van de toepassing vanhet product.
  • Warmtebestendigheid: Sommige toepassingen vereisen materialen die bestand zijn tegen hoge temperaturen of juist goede isolerende eigenschappen hebben.
  • Chemische weerstand: Voor producten die worden blootgesteld aan chemicaliën, oliën of oplosmiddelen, is het essentieel om een materiaal tekiezen dat hier goed tegen bestand is.
  • Looks: Kleur, transparantie en de mogelijkheid tot afwerking spelen een rol bij de visuele en tastbare kwaliteit van het eindproduct.
  • Kosten en beschikbaarheid: Het budget en de beschikbaarheid van het materiaal kunnen de keuze beperken of juist mogelijkheden openen.

kunststof producten laten maken - Materiaalkeuze

En dan heb je ook nog de factor Milieu Impact die mee kan spelen in de keuze. Hoe belangrijk is het dat het materiaal groen is? Of wellicht recyclebaar? Deze antwoorden kunnen weleens in conflict staan met de bovengenoemde wensenlijst.

Het komt erop neer dat je een balans moet vinden tussen deze aspecten, zodat je product precies doet waar het voor bedoeld is. Er zijn veel unieke materialen beschikbaar die ontwerpers en opdrachtgevers helpen om vernieuwende en duurzame producten op de markt te brengen. Bepaal samen met Injection-point het perfecte materiaal voor jouw product!

Bijmengverplichting

In 2030 gaat de bijmengverplichting in. Deze schrijft voor dat Europese bedrijven 25-30% niet-fossiele polymeren/kunststoffen moeten gebruiken in hun producten. Nederland zet hier al in 2027 een eerste stap in en is dus iets waar jij ook rekening mee moet houden. Zeker met een nieuw product. In klare taal: Met het oog op de toekomst moet jouw spuitgegoten product (gedeeltelijk) gebruik maken van gerecyclede of bio-gebaseerde plastics.

Injection Point loopt voorop op het gebied van duurzaam spuitgieten en heeft dus veel ervaring met de toepassing van deze duurzame materialen. Wij adviseren en begeleiden je van A tot Z en samen komen we tot het optimale productieproces voor jouw product.

Kunststofproducten laten maken door Injection-point

Bij Injection-point staat het creëren van duurzame kunststofproducten centraal. Wij zetten ideeën om in realiteit en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen van kunststofspuitgieten.

Duurzaamheid is ons streefdoel en dit willen wij terugzien bij elk producten. Ook richten wij ons op het optimaliseren van ontwerpen voor het spuitgietproces en het beheren van productiekosten om economisch efficiënt te blijven. Kwaliteitscontrole staat bij ons hoog in het vaandel om te zorgen dat elk product dat onze fabriek verlaat, voldoet aan de verwachtingen.

Ben je nieuwsgierig naar hoe dit in zijn werk gaat? Wij nodigen je uit om één van onze succesvolle cases te bekijken. Ontdek hoe wij met onze expertise en toewijding spuitgiet technologie naar een hoger niveau tillen.