Ontwerp spuitgietmatrijs cruciaal voor succesvol kunststof spuitgieten

Benieuwd welke rol de matrijs speelt in het spuitgietproces? De matrijs is in feite het gereedschap waarmee spuitgiet producten worden gemaakt. Een zeer nauwkeurig ontworpen en geproduceerde matrijs is daarmee cruciaal in het spuitgietproces. In dit artikel leggen we uit waarom de matrijs zo’n belangrijke rol speelt, hoe een matrijs werkt en hoe Injection Point duurzaam gebruik van matrijzen bewaakt.

 

Wat is een matrijs?

Een matrijs is een stalen gereedschap waarin kunststof producten gevormd worden, daarom wordt het ook wel mal of gietvorm genoemd. Voor spuitgieten is de rol van de matrijs van onschatbare waarde want deze bepaalt de kwaliteit van het proces en het product. Een zeer accuraat ontwerp van de matrijs is daarom bepalend voor een succesvol productieproces.

Een matrijs is opgebouwd uit meerdere stalen platen, elk met een andere functie in het spuitgietproces. We spreken over:

 • Voormatrijs
 • Productplaten
 • Achtermatrijs

In de voormatrijs bevindt zich het aanspuitmechanisme waarmee de vloeibare kunststof van de machine naar het product wordt gebracht. Dit kan op twee manieren. Middels een koude runner, waardoor er na iedere cyclus een stukje restafval ontstaat of door een verwarmde runner. Bij deze laatste methode blijft de stroom plastisch tot aan het product waardoor er geen restafval ontstaat.

Het middendeel van de matrijs bestaat uit de productplaten. Deze platen vormen het contradeel van het uiteindelijke spuitgietproduct. Afhankelijk van de gewenste productaantallen kunnen deze één of meerdere holtes bevatten. Het aantal holtes bepaalt hoeveel producten er per spuitgietcyclus worden gevormd.

In de achtermatrijs bevindt zich het uitstootmechanisme. Deze zorgt ervoor dat de kunststofproducten na stolling van de matrijskern geduwd worden, waarna deze met een robot kunnen worden uitgenomen of worden gestort.

Onze matrijzen worden altijd gemaakt van staal.

 

Spuitgietmatrijs voor het spuitgieten van kunststof producten

 

Complexe matrijzen voor technische kunststof producten

De complexiteit van de matrijs is afhankelijk van de technische eisen en het ontwerp van het product. Zo spreken we van een open-dicht matrijs als het product vrij ligt in de matrijs en na stolling direct kan worden uitgestoten. Vaak is het bij technische producten echter zo dat er tegenlossende vormen in het product zitten. Om het product dan toch te kunnen uitstoten wordt er gebruik gemaakt van bewegende delen in de productplaten. Deze delen kunnen mechanisch, hydraulisch of pneumatisch bediend worden. Hier geldt: hoe complexer het productontwerp, hoe complexer de matrijsconstructie

 

Meer weten over duurzaam spuitgieten bij Injection Point?

Download ons whitepaper. Hierin nemen we je mee in onze wereld van spuitgieten, van productontwerp tot serieproductie en van duurzame keuzes in het productieproces tot onze eigen duurzame keuzes.
   

  Kunststof mal maken

  Een goede, duurzame matrijs is niet alleen essentieel voor de vorm van het product maar ook voor het productieproces. Alle platen, pennen en onderdelen van de matrijs moeten, als een geoliede machine, duizenden keren soepel in en uit elkaar schuiven. Wij zetten onze ervaring en kennis van matrijzen, kunststoffen en spuitgieten in om de matrijs samen met onze opdrachtgevers te ontwerpen.

  De belangrijkste factoren in het ontwerp van de matrijs zijn:

  • Productvorm
  • Maatnauwkeurigheid van het product
  • Plaats van de aanspuitpunten, inclusief zichtbaarheid
  • Plaats van de uitstootpunten, inclusief zichtbaarheid
  • Af te leggen vloeiweg van de kunststof
  • Koeling

  “Wij ontwerpen onze matrijzen waar benodigd steel safe. In de matrijs nemen we de kritische maat van de producttekening kleiner op zodat we die eventueel aan kunnen passen op basis van het product, omdat extra staal weghalen goedkoper en duurzamer is dan staal oplassen” – Cristel Rijnen, Directeur Injection Point

   

  spuitgietmatrijs

   

  Duurzaam ontwerp en gebruik spuitgietmatrijs

  Voor Injection Point is duurzaamheid een constant aspect van elke productiefase, dus ook in het ontwerp en gebruik van matrijzen. De duurzaamheid van de matrijzen in onze productie bewaken wij op drie verschillende punten:

  • Verspilling voorkomen
  • Hoge kwaliteitseisen
  • Sourcing en productieketen

   

  Verspilling voorkomen

  In de ontwerpfase van de matrijs houden we zo veel mogelijk rekening met het voorkomen van verspilling. Zo sturen we aan op een compacte bouw, waardoor er niet meer staal wordt gebruikt dan noodzakelijk. We streven ernaar de aanspuittak zo klein mogelijk te houden en construeren de matrijs zodanig dat onze automatisering hier naadloos op aansluit en de benodigde energie uiterst efficiënt wordt benut.

   

  Hoge kwaliteitseisen

  We stellen hoge kwaliteitseisen aan de materialen waaruit onze matrijzen worden opgebouwd. Deze hoge kwaliteitseisen zijn noodzakelijk in onze manier van werken waarin automatisering een grote rol speelt. Dit in combinatie met goed onderhoud maken  een lange levensduur en dus duurzaam gebruik van de matrijs mogelijk.

   

  Meer weten over duurzaam spuitgieten bij Injection Point?

  Download ons whitepaper. Hierin nemen we je mee in onze wereld van spuitgieten, van productontwerp tot serieproductie en van duurzame keuzes in het productieproces tot onze eigen duurzame keuzes.
    

   Sourcing en productieketen

   Injection Point hecht veel waarde aan een duurzame werkwijze en verlangt dit ook van haar samenwerkingspartners. We kijken hierbij niet alleen naar de inzet van materialen en het productieproces, maar stellen ook eisen aan de arbeidsomstandigheden en goed werkgeverschap.

    

   Spuitgieten met een spuitgietmatrijs

    

   Met supplier screening ziet Injection Point toe op een correcte keten, waarin extra aandacht is voor duurzaamheid en regelgeving zodat we binnen alle redelijkheid correct en duurzaam produceren.

   Meer weten over matrijzen of duurzaam spuitgieten? Injection Point vertelt jou graag meer over de kansen en mogelijkheden van spuitgieten, zodat je snel tot een goede keuze komt. Onze ervaring met talloze producten en componenten maakt dat we snel tot de kern komen en waarde leveren. Je zit meteen met de juiste mensen aan tafel en we denken in iedere stap met je mee, zodat we samen snel stappen kunnen zetten. Neem contact op via 013-5134593 of [email protected] voor een (online) kennismaking!