Spuitgieten biedt unieke voordelen in het vormen van kunststof producten

Is spuitgieten het ideale fabricageproces voor jouw product? Spuitgieten maakt het mogelijk om een duurzaam, lichtgewicht product in serie te fabriceren en sluit daardoor goed aan op de wensen van veel bedrijven. In dit artikel gaan we in op de voordelen van het spuitgieten zodat jij kan bepalen of dit de juiste productietechniek is voor jouw product.

 

“Injection Point is gespecialiseerd in technische spuitgietproducten. Dat kunnen technisch complexe producten zijn voor consumenten, maar ook medium-end onderdelen voor high-end eindproducten bijvoorbeeld in de apparatenbouw of elektrotechnische industrie. Daarin is onze toegevoegde waarde de volledige controle over het proces, zodat de diverse onderdelen naadloos op elkaar aansluiten.” – Cristel Rijnen, Directeur Injection Point

 

Wat is spuitgieten?

Spuitgieten is één van de verwerkingstechnieken voor het vervaardigen van producten uit kunststof. Tijdens het proces worden kunststof korrels door verhitting plastisch gemaakt en onder hoge druk in een matrijs gespoten om het gewenste product te vormen. Vervolgens wordt het kunststof product afgekoeld zodat het een vaste vorm aanneemt en kan worden uitgenomen.

De vormgeving en technische eisen van een product bepalen welke verwerkingstechniek je toepast om het product te realiseren.

 

spuitgieten

 

Meer weten over duurzaam spuitgieten bij Injection Point?

Download ons whitepaper. Hierin nemen we je mee in onze wereld van spuitgieten, van productontwerp tot serieproductie en van duurzame keuzes in het productieproces tot onze eigen duurzame keuzes.
   

  Voordelen van kunststof spuitgieten

  Injection Point is gespecialiseerd in de spuitgiet techniek en past dit toe in verschillende markten voor uiteenlopende producten.

  Dit komt doordat spuitgieten van kunststof een aantal voordelen biedt:

  • duurzaam en efficiënt
  • grote vormvrijheid
  • reductie aantal onderdelen
  • lichtgewicht materiaal
  • grote diversiteit aan eigenschappen van kunststof
  • reproduceerbaar

   

  Duurzaam en efficiënt

  Spuitgieten is een duurzame techniek.  Zodra er eenmaal een matrijs is ontwikkeld, is het spuitgietproces snel, efficiënt en geautomatiseerd. Bij ons duurt de gemiddelde spuitgietcyclus zo’n 20 tot 40 seconden en  verbruikt daardoor relatief weinig energie ten opzichte van andere technieken. Dit levert een aanzienlijk lagere CO2 voetafdruk per product op. Daarbij komt dat in het productieproces enkel afval ontstaat bij de opstart en bij de eventueel aanwezige aanspuittak die de plastische kunststof naar het product brengt. Deze resten kunnen bij Injection Point volledig hergebruikt worden, vaak al in hetzelfde productieproces. Wanneer dat niet mogelijk is, verzamelen en verwerken wij de plasticresten zelf en gaat dit plastic mee in een volgend productieproces.

   

  duurzaam spuitgieten bij Injection Point

   

  Bovenstaande afbeelding laat zien hoe het product volledig automatisch afgenomen wordt van de matrijs

   

  Grote vormvrijheid

  Spuitgieten biedt dankzij het vrij stromen van de plastische kunststoffen in de mal voor een grote vormvrijheid. En omdat de kunststof onder hoge druk in een mal wordt gespoten kun je veel detail aanbrengen in een product. In vergelijking met bijvoorbeeld het verspanen van plastic is het met spuitgieten mogelijk om – in serie – complexere vormen te maken. Deze vormvrijheid biedt producteigenaren meer mogelijkheden in het design en maakt productinnovatie mogelijk.

   

  Reductie aantal onderdelen

  Het inzetten van spuitgieten kan leiden tot een reductie van het aantal te produceren onderdelen en een kortere productieketen. Door de vormvrijheid die spuitgieten biedt is het bijvoorbeeld mogelijk om producten die eerder als losse onderdelen gemaakt en daarna geassembleerd werden, nu in één keer uit één matrijs te maken. En door de hoge precisiegraad van het proces behoeft het product geen nabewerkingen.

   

  Lichtgewicht materiaal

  Kunststof is een lichtgewicht materiaal dat  steeds vaker zwaardere materialen zoals hout of staal vervangt. Vooral in grotere serieproducties valt er met lichtgewicht materiaal veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. Lichtere producten belasten het vervoer aanzienlijk minder, omdat er minder brandstof gebruikt wordt per product en minder transportbewegingen noodzakelijk zijn in de hele productieketen. Maar ook tijdens het gebruik van kunststofproducten brengt het voordelen met zich mee. Denk maar eens aan hoe gemakkelijk je een stofzuiger rondtrekt en je laptop en telefoon met je meedraagt.

   

  Grote diversiteit aan eigenschappen van kunststof

  Iedereen kent kunststof, maar de grote diversiteit aan eigenschappen van kunststof is minder bekend. Kunststof wordt continue doorontwikkeld en mede daardoor zijn er nu kunststoffen beschikbaar die op basis van de eigenschappen vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld staal. Ook wordt er flink geïnvesteerd in de mogelijkheid tot recycleren van materialen, waardoor ze meermaals kunnen worden hergebruikt. Hierdoor is kunststof en daarmee spuitgieten geschikt voor een grote verscheidenheid aan producten. De fabriek van Injection Point is uitgerust om alle commodity plastics, gerecyclede plastics tot aan hoogwaardige technische plastics te verwerken.

   

  Meer weten over duurzaam spuitgieten bij Injection Point?

  Download ons whitepaper. Hierin nemen we je mee in onze wereld van spuitgieten, van productontwerp tot serieproductie en van duurzame keuzes in het productieproces tot onze eigen duurzame keuzes.
    

   Reproduceerbaar

   Spuitgieten is zeer geschikt voor reproductie omdat het een volledig geautomatiseerd proces is met een hoge precisiegraad, waardoor product na product foutloos gemaakt kan worden. Na de ontwerp- en ontwikkelingsfase van het product en de matrijs wordt het proces ingeregeld en daarna kan serie op serie snel volgen.

    

   spuitgieten reproduceerbaarheid product

    

   Markten en toepassingen van kunststof spuitgieten

   De voordelen van kunststof spuitgieten worden al in veel verschillende markten en toepassingen benut. Markten waarin wij dit onder andere toepassen zijn:

   • Elektrotechnische industrie
   • Consumer lifestyle
   • Woning- en Utiliteitsbouw
   • Agrarische industrie
   • Machinebouw
   • Energie en mobiliteit

   Meer weten over de mogelijkheden van spuitgieten? Injection Point vertelt jou graag meer over de kansen en belangrijkste afwegingen zodat je snel tot een goede keuze komt. Onze ervaring met talloze producten en diverse markten maakt dat we snel tot de kern komen en waarde leveren. Je zit meteen met de juiste mensen aan tafel en dat zorgt ervoor dat we snel stappen kunnen zetten.

   Neem contact op via 013-5134593 of [email protected] voor een (online) kennismaking!

   Dit artikel is de eerste van een reeks. Volg ons op LinkedIn om ook de andere artikelen te lezen, waar we verder de diepte in gaan.