Ontdek onze kunststof spuitgieterij

Benieuwd hoe wij te werk gaan in onze kunststof spuitgieterij? Zoals je misschien al weet staat duurzaamheid bij ons écht voorop. We kijken dus altijd naar de mogelijkheden om circulaire grondstoffen te gebruiken, in-line grondstoffen te recyclen en onze CO2 uitstoot te verkleinen. Maar natuurlijk houden we ons met veel meer bezig. Ontdek onze kunststof spuitgieterij:

 


Download ons whitepaper over spuitgieten en lees alles over het ontwerp- en productieproces bij Injection Point?

Wie zijn wij?

Injection Point is een kunststof spuitgieterij in Moergestel, Noord-Brabant. Met een vast team werken we inmiddels ruim tien jaar aan mooie, vaak vernieuwende kunststof spuitgietproducten. Onze visie op duurzaamheid is verweven in onze identiteit, het is één van de drijfveren geweest om Injection Point in 2011 op te richten. Dat doen we niet alleen met 100% groene stroom en recycling van grondstoffen, minstens net zo belangrijk is de kennis die we meenemen in het ontwerp- en productieproces. In elk project vragen we ons af, hoe kunnen we voldoen aan de producteisen én een stap richting een duurzamer product of productieproces realiseren?

Kunststof spuitgieterij Injection Point in Moergestel

Onze manier van werken

Als kunststof spuitgieterij worden wij vaak in een productieproces betrokken als er al een volledig uitgewerkte tekening of zelfs een prototype is. Zonde, want met onze kennis van materialen en het productieproces spelen we wel degelijk een belangrijke rol in het ontwerpproces. Daarom vertellen we je graag wat meer over onze manier van werken en hoe wij bijdragen aan een reproduceerbaar, economisch verantwoordelijk productontwerp.

Waar in het productontwikkelingsproces onze opdrachtgever ook is, we beginnen altijd met een transparante offerte. Zo is direct duidelijk of ons productieproces een mogelijkheid is voor de opdrachtgever. Daarna gaan we samen aan de slag om het ontwerp te verbeteren en het product zo goed en efficiënt mogelijk op de markt te krijgen. Onze eerste focus in het ontwerpproces is de maakbaarheid, maar vrijwel parallel daaraan kijken we ook al naar het reproductieproces omdat spuitgieten met name in grote serieproducties kostenefficiënt ingezet kan worden. In deze fase staan twee vragen centraal:

  • Hoe moeten we het product ontwerpen zodat het maakbaar is, correct functioneert en aan alle producteisen voldoet?
  • Hoe optimaliseren we de maakbaarheid voor het reproductieproces?

Een grote rol in het ontwerp- en productieproces is weggelegd voor onze grondstof: kunststof. Een aanzienlijk deel van de technische ontwerpspecificaties van het product en de matrijs worden namelijk sterk beïnvloed door de materiaalkeuze. Op basis van onze expertise adviseren we opdrachtgevers over de verschillende mogelijkheden.

De eerste échte stap richting spuitgieten is het ontwerp van de matrijs, het stalen gereedschap waarin we onder hoge druk kunststof spuiten om het product te vormen. De matrijs is essentieel én kostbaar. Iedere millimeter moet kloppen en aanpassingen zijn niet alleen zeer kostbaar maar ook maar in beperkte mate mogelijk. Daarom ontwerpen wij al onze matrijzen steel safe en besteden we veel tijd en aandacht aan het ontwerpproces. We werken met verschillende matrijzenbouwers, zowel binnen als buiten Nederland.

Van begin tot eind bewaken wij de gestelde kwaliteitseisen. Dit betekent bijvoorbeeld dat we proefspuitingen doen en pas na akkoord daarop gaan produceren. Tijdens het productieproces voeren we, op basis van afspraken met opdrachtgevers, eventueel een 100% controle of steekproef controle uit. Hierbij kijken we onder andere naar esthetiek, functie, kritische maten en gewicht.

 

Lees wat onze
opdrachtgevers vinden.

Bekijk onze referenties

Veel oog voor duurzaamheid in onze kunststof spuitgieterij

Duurzaamheid is echt onlosmakelijk verbonden met Injection Point. We snappen heel goed dat het niet in elk product voorop staat, maar kijken wel kritisch naar elk product en elk productieproces. Vaak zijn duurzamere keuzes aantrekkelijker dan onze opdrachtgevers van te voren denken. We durven dan ook wel te stellen dat Injection Point in haar markt een voorloper in duurzaamheid is. De belangrijkste aspecten van onze toewijding aan duurzaamheid zijn:

  • Energieverbruik en CO2 footprint kan gemeten worden tot op productniveau.
  • Met ons in-house energiemanagementsysteem monitoren en optimaliseren we continue ons energieverbruik, ook rapporteren we op basis hiervan aan onze opdrachtgevers.
  • We gaan slim om met onze energie. Dat betekent investeren in zonnepanelen, groene energie en energiezuinige apparatuur maar ook restwarmte inzetten, (bijna) gasvrij zijn, LED verlichting en ecomotoren in onze machines.
  • Afvalmanagement betekent voor ons zo min mogelijk afval realiseren. We werken veel met gerecyclede en circulaire materialen, maar recyclen ook continue zelf. Waar mogelijk doen we dat binnen één productieproces, wanneer dat niet kan nemen we de gerecyclede materialen mee in een volgend productieproces.
  • Productontwerp volgens het 5R principe: redesign, reduce, recycle, reuse, renew.

 

Injection Point is duurzame kunststof spuitgieterij van Nederland

We combineren onze kennis van spuitgieten en kunststoffen met de missie onze planeet, producten en productieprocessen te verduurzamen.

In ons whitepaper zetten we alle stappen van onze ontwerp- en productieprocessen uitgebreid uiteen. Ook vertellen we je meer over duurzaam spuitgieten, inclusief twee klantcases van Rockeees en Dopper.

Download ons whitepaper over spuitgieten en lees alles over het ontwerp- en productieproces bij Injection Point?

 

Benieuwd naar onze kunststof spuitgieterij?

Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden van kunststof spuitgieten en onze visie op een duurzame werkwijze. Je zit direct aan tafel met de juiste mensen, waardoor we gelijk de diepte in kunnen over jouw wensen, vragen en eisen over productontwerp of productieproces. Neem contact op voor een (online) afspraak of rondleiding in onze spuitgieterij!

Bel ons op 013 – 513 45 93

Duurzaam

Welke stap kunnen we vandaag zetten voor een duurzamere wereld, nu en in de toekomst?

Lees verder

Spuitgietproces

Samen realiseren we een zo efficiënt en duurzaam mogelijk spuitgietproces, met hoge mate van automatisering.

Lees verder