Voorzitter VNO-NCW bezoekt Injection Point in kader van NCPN wetgeving

Op aanraden van branchevereniging NRK bezocht VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen, Injection Point. Zij sprak met directeur Cristel Rijnen over duurzaam produceren en de toepassing van de Nationale Circulaire Plastic Norm. Hoewel zij de norm een belangrijke stap in de goede richting vindt heeft Cristel aandacht gevraagd voor een aantal belangrijke uitdagingen rondom deze norm. In dit artikel vertellen wij meer over de inhoud en uitkomsten van hun gesprek.

“Wij zijn hier vanuit onze intrinsieke motivatie al jaren mee bezig. Wij weten dus als geen ander hoe moeilijk het is en hoeveel tijd het kost om stappen te zetten. Ik zie de NCPN dan ook als een noodzakelijke stok achter de deur in aanloop naar  de 30%-eis die in 2030 van kracht wordt. Het dwingt iedereen om nu al na te gaan denken, zodat we in 2030 niet achter de feiten aanlopen.” – Cristel Rijnen, Directeur Injection Point

Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN)

In 2030 gaat de zogenaamde ‘bijmengverplichting’ in. Dit volgt uit het Klimaatakkoord van Parijs en betekent dat Europese bedrijven 25-30% niet-fossiele polymeren/kunststoffen moeten gebruiken in hun producten. Nederland loopt graag voorop en komt met een wet die vanaf 2027 bedrijven verplicht om 15% gerecyclede of bio-gebaseerde plastics te gebruiken voor producten bestemd voor de Nederlandse markt. Deze wet is afgelopen September aangekondigd op de Kunststoffenbeurs, vertelt Cristel Rijnen, Directeur Injection Point:

“Onze branchevereniging [Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie (NRK)] is in gesprek met het ministerie en verschillende branchepartijen om ervoor te zorgen dat de norm goed uitpakt voor kunststofverwerkend Nederland. En dat heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er een bijmengverplichting komt in plaats van een CO2-tax. De norm is ook nog niet af, maar het concept is wel op de Kunststoffenbeurs in Den Bosch aangekondigd.

Op initiatief van Harold de Graaf (Directeur NRK), samen met gesprekspartner VNO-NCW, is afgesproken dat voorzitter Ingrid Thijssen op bezoek zou gaan bij geselecteerde bedrijven om direct te ervaren hoe wij als branche bezig zijn met circulariteit en duurzaamheid. Zij kozen voor een bezoek aan één groot MKB bedrijf en één klein MKB-bedrijf, en Injection Point is – en dat vind ik een hele eer – gekozen als showcase over hoe je duurzaam kan ondernemen. Er werd een afspraak gemaakt met Ingrid Thijssen, de voorzitter van VNO-NCW, Sanne Westra, beleidsadviseur en Edwin van Scherrenburg, woordvoerder en zij kwamen op 15 december 2023 langs.”

Technische plastics

“In mijn presentatie heb ik hen natuurlijk eerst over mijn bedrijf verteld, wie we zijn en wat we doen, en vervolgens uitgelegd welke uitdagingen de norm met zich meebrengt voor een technische spuitgieter. Want de nadruk ligt bij deze norm op de zogenaamde ‘disposable plastics’, terwijl niemand praat over de technische plastics die 60 procent van het gebruikte kunststof vertegenwoordigen. Wij moeten dus aan een norm voldoen, die niet voor ons geschreven is. Dat zorgt voor best wat uitdagingen.

Ook wordt er, op basis van een negen tal thema’s, vanuit het Klimaatfonds een subsidiepot [€ 267 miljoen] beschikbaar gesteld om de sector te ondersteunen. Maar geen van deze thema’s heeft betrekking op de verwerking van technische plastics. Wij kunnen daar dus geen aanspraak op doen. Ik wilde op beide aspecten graag de aandacht vestigen, en dat is gelukt.

Uitdagingen bijmengverplichting

In de presentatie van Cristel kwamen een aantal belangrijke uitdagingen aan bod:

  • Gevaarlijke stoffen
  • Aansprakelijkheid/Garantiestelling
  • Type recycling (mechanisch vs. chemisch)
  • Bio-based
  • Kosten en verkrijgbaarheid

Gevaarlijke stoffen

“Een TV die aangeboden wordt bij de milieustraat, die is een keer 10 jaar oud. Daarin zitten plastics met stoffen die vandaag de dag uit gezondheidsoverwegingen niet meer toegestaan zijn. Dan wordt het dus heel moeilijk om die TV te recyclen, want dat materiaal mag je niet meer inzetten. Een extra stap zetten dat die stoffen eruit gehaald worden is vaak uit kostenoverwegingen niet haalbaar.”

Aansprakelijkheid/Garantiestelling

“’Omdat technische producten van zichzelf duurzaam zijn (lees; lang mee moeten gaan), geven onze klanten vaak garanties af op minimale levensduur. De huidig gebruikte ‘virgin’ plastics hebben een trackrecord en zichzelf bewezen, waardoor een garantie-afgifte weinig risico met zich meebrengt. Bij gerecycled plastic is niet bekend hoe dat over 5 jaar zit. Het is best veel onzekerheid voor een fabrikant.”

Mechanische of chemische recycling

“Het voorbeeld van de TV in de milieustraat is heel relevant. Want het liefst wil je gewoon mechanisch recyclen, korrels van het plastic maken en dat opnieuw inzetten. Via deze methode heb je het minste materiaalverlies en het is de minst belastende recyclingmethode qua CO2 footprint. Omdat dit in de praktijk niet altijd kan, is er ook chemisch recycling, je herwint de olie uit het materiaal en maakt daarmee nieuwe kunststof. Je hebt dan geen aardolie hoeven winnen om virgin plastic te maken maar deze route is 4 tot 5 keer duurder.”

Bio-based

“Een andere optie is bio-based plastic, waarbij we olie winnen uit biologische materialen zoals bijvoorbeeld suikerriet. Biobased is momenteel ongeveer twee tot drie keer zo duur als regulier plastic en daarbij  hebben we simpelweg niet genoeg landbouwgrond om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Biobased is dus altijd een deeloplossing.”

Verkrijgbaarheid

“Tot slot is er de verkrijgbaarheid. Want voor technische producten is ‘zwart’ op dit moment de enige verkrijgbare gerecycleerde plastic. Dat betekent dat uit mijn portfolio een groot deel van de producten al afvalt. De markt is simpelweg nog te jong. De grote recyclers van Nederland zijn wel bezig met ‘naturel’ stromen, maar deze reststromen moeten groot genoeg zijn om rendabel te zijn. Er moet dus ook geïnvesteerd worden in de recycling markt voor technische producten.”

Conclusie

Aan het einde van het gesprek trok Cristel een duidelijke conclusie:

“De norm is een belangrijke stap richting 2030 en gaat ons als branche helpen om klaar te zijn voor die verplichting. Het dwingt ons als verwerkers om nu al te kijken naar ons portfolio en een begin te maken met het laaghangend fruit. Tegelijkertijd creëert de norm vraag naar recycled compounds, waardoor het voor de recyclingindustrie interessanter wordt om te innoveren en investeren.  Als we dit met elkaar voor elkaar krijgen zullen bovengenoemde uitdagingen steeds kleiner worden.

Daarom heb ik Ingrid Thijssen meegegeven dat de thema’s op basis waarvan de subsidiepot wordt toegekend ook ruimte moeten bieden aan de technische sector. Bijvoorbeeld door hiervoor een tiende thema toe te voegen.  Door ook de technische sector te helpen bij het nemen van deze belangrijke stap zorgen we er namelijk voor dat wij branche breed de grootste stappen kunnen zetten.

Daarbij heb ik benadrukt dat ik liever zou zien dat we ons focussen op de milieuwinst die we kunnen halen door de partijen die ermee aan de slag gaan te belonen. Nu is het beleid heel erg gericht op het dichttimmeren van de mogelijkheden om er misbruik van te maken. Dat is naar mijn mening de verkeerde aanpak.”

Gerecycled plastic in jouw product toepassen?

Benieuwd naar de mogelijkheden om gerecycled plastic ook in jouw product toe te passen? Als specialist in duurzaam spuitgieten hebben wij jarenlange ervaring met uiteenlopende (gerecycleerde) kunststoffen, productontwikkeling, productiemethodes en assemblage. Cristel gaat graag met jou in gesprek over de mogelijkheden. Aan de hand van concrete voorbeelden krijg jij snel een goed beeld van het proces en de kansen voor jouw product.