Injection Point x Dopper: samenwerken aan C2C productie

Waarom koos Dopper voor een samenwerking met Injection Point? In dit artikel bespreken we hoe Dopper haar leveranciers selecteert, waarom zij koos voor Injection Point en wat zij belangrijk vindt in de samenwerking.

Dopper en Injection Point werken inmiddels al jaren samen. Zo produceert Injection Point, na een uitgebreid ontwikkeltraject, sinds 2014 de Dopper Sport Cap. Waarom werkt de samenwerking zo goed? Omdat de bedrijven elkaar vinden in hun streven naar duurzaamheid.

“Wij voelen ons heel erg verbonden met de missie van Dopper,” zegt Cristel Rijnen. “En door onze kennis en ervaring met duurzaam spuitgieten in te brengen kunnen wij daaraan een bijdrage leveren. Daar zijn we erg trots op. Het betekent trouwens ook wel wat voor onze eigen organisatie, we moeten zelf ook stappen zetten om zo duurzaam mogelijk te zijn.”

Leverancierselectie

Dopper selecteert haar leveranciers op basis van hun relevante technische, kwalitatieve, logistieke en duurzame capaciteiten. Daarmee probeert het bedrijf de mate waarin een leverancier aansluit bij de missie van Dopper te bepalen. Aan de basis daarvan staat documentatie over beleid, certificeringen en erkenningen. Injection Point is al ruim 10 jaar trotse leverancier van Dopper, over de totstandkoming van deze relatie zegt Cristel:

“Wij zijn eigenlijk vrij laat betrokken geraakt bij het productieproces van de Dopper Sport Cap, daarom zijn we extra trots op de cruciale rol die we uiteindelijk mochten spelen in de realisatie van het project.”

Dopper werkte al twee jaar met een andere spuitgieter aan de ontwikkeling van de Dopper Sport Cap, maar het lukte maar niet om het product goed genoeg te krijgen. Uiteindelijk is die samenwerking gestopt en ging Dopper op zoek naar een andere spuitgieter. Via de gereedschapsmaker die de matrijs heeft gemaakt zijn ze toen bij Injection Point uitgekomen.

Wijze les voor Injection Point

“We zijn toen begonnen waar de vorige spuitgieter was geëindigd, met een bestaande matrijs en een verscheidenheid aan kunststoffen waar zij al mee aan het testen waren geslagen.” Na geruime tijd kwam ook Injection Point niet verder in de ontwikkeling. “Het lijkt misschien een simpel product maar het is juist een vrij technisch spuitgietproduct met drie nauwkeurig getolereerde seals die door het harde kunststof heen moeten vloeien om af te dichten. Uitdaging één waar we voor stonden was te zorgen dat het product volledig gevuld werd. Toen we dat eenmaal voor elkaar hadden moesten we de maattoleranties van het harde en het zachte kunststofdeel zodanig op elkaar afstemmen dat deze in de samenstelling lekdicht was. En dat dus op drie punten.”

Cristel gooide alles van tafel om weer bij stap één te beginnen en met succes. De frisse blik en herstart hebben uiteindelijk geleid tot de Dopper Sport Cap die we nu kennen. “Dit is onwijs leerzaam geweest, want we zijn in eerste instantie niet uitgegaan van onze eigen kennis. Als we nu een opdracht krijgen om een bestaande productie over te nemen, starten we toch altijd opnieuw. Dat wil niet zeggen dat we uiteindelijk geen enkel element uit het bestaande productieproces gebruiken, maar we beginnen bij stap één.”

Ook bij de Dopper Sport Cap is het een samensmelting geworden, zo gebruikt Injection Point nog altijd dezelfde, al bestaande matrijs. Maar er zijn andere keuzes gemaakt in zowel het materiaal als het spuitgietproces.

Een andere wijze les vanuit de langdurige ontwikkelingsfase was de valkuil van het gaandeweg veranderen van het technische eisen pakket. “Doordat de lekdichtheid een aanblijvend issue was en we daar telkens een terugval op hadden, werden de eisen hieromtrent aangescherpt.” Het vertrouwen van Dopper in het slagen van de Sport Cap werd behoorlijk op de proef gesteld. Hierdoor ontstond geleidelijk aan de norm dat de dop pas echt lekdicht was als deze gesloten bleef tijdens het schudden van de fles gevuld met Cola. Dit was echt een obstakel, want de drukopbouw bij een bruisende frisdrank is eigenlijk niet te vergelijken met die van water of een andere drank zonder koolzuur. Er was een technische eis gecreëerd, waarop het product niet was ontwikkeld en waar nooit aan voldaan zou kunnen worden.

“We zijn toen aan de slag gegaan met een realistische test om de druk van water na te bootsen én concludeerde daaruit dat de Sport Cap lekdicht was. We hebben dit toen wetenschappelijk onderbouwd, waardoor we Dopper ook konden overtuigen.”

Duurzaam produceren en inspireren

Met Injection Point werkt Dopper aan de constante verbetering en verduurzaming van het productieproces. De afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld gewerkt aan:

  • Testen van nieuwe, duurzamere materialen
  • Validatie van het proces door middel van C2C Certificatie
  • Het continu streven naar lage uitval
  • Introductie van groene energie

Een aantal punten lichten we verder toe.

Nieuwe, duurzame materialen testen

De Dopper Sport Cap is een product met lichaamscontact, je drinkt er immers uit. Daardoor is de wetgeving een stuk strenger over de toegestane materialen en kunnen we tot nu toe nog geen gerecyclede plastics gebruiken. Toch blijven zowel Injection Point als Dopper op de uitkijk voor andere materialen. “We hebben al eens de Dopper Carrier uit kurk gemaakt, maar ook voor de Sport Cap kijken we regelmatig naar andere mogelijkheden zoals biobased materialen. Duurzaam materiaal is juist voor de Dopper Sport Cap heel interessant omdat het een 2K product is: twee kunststoffen worden met elkaar versmolten. Dit kan niet gescheiden en dus ook niet gerecycled worden. Daar valt dus nog iets te winnen.”

Cradle to Cradle (C2C) spuitgiet product

Dopper is B-Corp en Cradle to Cradle gecertificeerd. Beide certificeringen vragen om waarborging op het gebied van duurzaamheid en transparantie. Dopper vroeg ons om inzicht te verschaffen in het verbruik van ons productieproces om hen een niveau te kunnen laten stijgen op de Cradle to Cradle ladder. Op dat moment werkten wij al 100% met groene stroom en leverde het adviesbureau ons een meetmethode om het verbruik per Sport Cap en per Carrier te kunnen leveren.

Ook de leveranciers van de grondstoffen werden verzocht om medewerking. Omdat de initiële leverancier van het zachte materiaal van de Sport Cap geen transparantie wilde bieden zijn wij op zoek gegaan naar een andere leverancier. Dit resulteerde in een nieuwe samenwerkingspartner, die de CO2 footprint van het materiaal zo al op de plank had liggen. Daarmee was de cirkel weer rond.

Visie van Dopper

De stip aan de horizon van Dopper is een volledige kringloop van hun producten. Op dit moment staan kwaliteits- en voedselveiligheidseisen recycling nog in de weg maar het bedrijf wil de mogelijkheden verkennen om dit recyclaat klaar te maken voor nieuw gebruik. Daarom is Dopper druk bezig met testen, waarbij ze veel leren over de kwaliteit van hun recyclaat. Injection Point kan, zodra dit mogelijk wordt, dit recyclaat vervolgens ook toe gaan passen in het productieproces.

Invloed van Dopper op bedrijfsvoering Injection Point

De samenwerking met Dopper is voor Injection Point niet alleen leerzaam geweest, maar ook inspirerend. Het heeft geleid tot daadwerkelijke veranderingen in de bedrijfsvoering. “We worden als leverancier van Dopper eigenlijk continue herinnerd aan hun B-Corp status en zitten daardoor nog scherper op onze eigen duurzaamheid. Zo hebben we onder andere al onze machines uitgerust met sensoren waardoor we op productniveau kunnen meten wat het stroomverbruik is. Deze methode is een stuk nauwkeuriger dan het Cradle to Cradle certificaat vereist, waardoor we Dopper van nog betere data kunnen voorzien. Tegelijkertijd geeft het ons ook veel nieuwe inzichten en kunnen we de data ook gebruiken richting andere klanten.”

Wil je meer weten over duurzaam kunststof spuitgieten bij Injection Point? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden en kansen. Onze ervaring met talloze (circulaire) producten en componenten maakt dat we snel tot de kern komen en waarde leveren. Neem contact op via 013-5134593 of mailto:[email protected] voor een (online) kennismaking!