Duurzaamheid in Spuitgieten: Een Reis van vooruitgang en visie

Cristel Quarterly – 22 juni 2023

 

Beste lezer,

Dit is mijn eerste Quarterly, waarin ik als eigenaar van een spuitgietbedrijf dat duurzaamheid centraal stelt in al onze processen, mijn ervaringen als ondernemer wil delen, evenals mijn visie op de ontwikkelingen in de markt.

Directrice Cristel Rijnen van duurzame spuitgietfabriek Injection Point

 

De afgelopen periode

De eerste 6 maanden van 2023 zijn voor mijn gevoel echt voorbij gevlogen. We hebben een zeer drukke periode achter de rug. Niet alleen heel veel geproduceerd maar juist ook geïnvesteerd met de nodige inspanningen die daarbij komen kijken. Een van de investeringen was in onze procesorganisatie. Met het oog op de toekomst zijn er een aantal pijlers waar wij onze aandacht op willen richten. En om onze vooruitgang te kunnen monitoren is het ook belangrijk om deze pijlers te kunnen meten. Hiertoe hebben we veel aandacht besteed aan onze ERP-inrichting.

Duurzaamheid staat centraal

CO2-emissies Nederland sterkste gedaald

Onlangs las ik een artikel waarin stond dat de CO2-emissies gerelateerd aan energieverbruik in de EU gemiddeld met 2,8% zijn gedaald. Het is opmerkelijk dat Nederland voorloper is met een daling van maar liefst 12,8%! Nederland neemt het voortouw als het gaat om het gebruik van groene energie uit zon, wind en biomassa. Net als vele andere bedrijven beschikken wij bij Injection Point over 150 zonnepanelen, waarmee we ongeveer een derde van onze energiebehoefte voor de productie kunnen opwekken. De rest van onze stroom wordt ingekocht als groene energie, opgewekt door Nederlandse windmolens.

Bedrijven verplicht te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu

Vanaf 2024 treedt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking. Deze richtlijn verplicht bedrijven om verantwoording af te leggen over de milieu-impact die ze hebben. Naast het traditionele jaarverslag voor grote bedrijven, moeten zij ook vanaf 2024 rapporteren over hun prestaties op milieu, sociaal en governance vlak (over het verslagjaar 2023). Dit betekent dat bijvoorbeeld bedrijven in de hightech machinebouwsector – een belangrijke markt in Nederland -verantwoording moeten afleggen over de milieu-impact van hun operatie. Tegelijkertijd kenmerkt deze sector zich door talloze toeleveranciers, waarvan de grotere (Tier-1) ook weer een hele reeks subleveranciers hebben die, op hun beurt ook weer te maken hebben met leveranciers van grondstoffen, enzovoort.

Het meten van de milieu-impact wordt dus een complexe data- en identificatiepuzzel. Het vereist dat elke schakel in de hele toeleveringsketen, tot op het niveau van onderdelen, kan aangeven welke energie is gebruikt tijdens de productie en logistiek. Ondanks dat de verplichting in eerste instantie op de grote beursgenoteerde bedrijven ligt, is het wel iets waarop wij nu al voorsorteren. Voor onszelf, maar ook voor onze klanten die mogelijk weer verplichtingen hebben in de keten. Als duurzame spuitgieter kunnen wij al meten tot op het niveau van individuele producten. Elke machine is uitgerust met een eigen “slimme” meter en al onze randapparatuur is verbonden met deze machine, zodat we een volledig overzicht per productielijn kunnen weergeven. We lopen hierin dan ook graag voorop.

Wegwerpplastic in 2026 met 40% verminderd

Op 1 juli 2023 treden er nieuwe regels in werking met betrekking tot wegwerpplastic. Het doel is om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en hergebruik te stimuleren. Het streefdoel is om tegen 2026 een vermindering van 40% te bereiken. Consumenten zullen extra moeten betalen voor wegwerpplastic verpakkingen, terwijl ondernemers een bruikbaar alternatief moeten aanbieden. Dit vormt een van de grootste uitdagingen voor ondernemers in de voedingssector. Ook hier moeten we anders gaan nadenken over verpakkingen. Jammerlijk genoeg stuurt deze wetgeving enkel aan op plastics. In mijn ogen valt de winst te behalen, wanneer we spreken over reductie van wegwerpverpakkingen in het algemeen. Op deze manier kan per afzetmarkt bekeken worden of verpakking noodzakelijk is en zo ja, welk materiaal voor de toepassing het meest duurzaam is. Zo kan karton een alternatief zijn, maar voor voedselverpakkingen wordt karton vaak nog steeds voorzien van een plastic foamlaag, omdat het anders niet voldoet aan de vereiste eigenschappen. In dit voorbeeld heeft het karton een hogere milieu-impact, dan 100% recyclebaar plastic. Uiteindelijk zullen we als consument ook gaan ervaren wat het betekent om overal je eigen navulverpakking mee naar toe te moeten nemen. Of betalen we dan toch liever een centje meer?

Bij Injection Point verpakken we onze producten om transportbeschadigingen te voorkomen. Veelal gaat dit in kartonnen dozen voor eenmalig gebruik. Met sommige opdrachtgevers werken we met een retoursysteem, maar dit is lang niet altijd haalbaar. Neemt niet weg dat het wel goed is om er met zijn allen over na te denken en de winst te pakken, daar waar mogelijk.

Ook hier ben ik van mening dat we moeten kijken naar de winst die valt te behalen over de gehele keten, dit betekent maatwerk per product en sector. We hebben samen nog een hele uitdaging.

De komende 3 maanden

Op 20 en 21 september nemen we weer deel aan de Kunststoffenbeurs, net zoals vorig jaar. We vinden het belangrijk om aanwezig te zijn, omdat een groot deel van onze zakelijke partners daar ook aanwezig zal zijn. Als voorstander van circulariteit geloof ik dat we samen met onze partners in staat zijn om circulair denken in de gehele toeleveringsketen te bevorderen.

Een opdracht waar duurzaamheid echt in naar voren kwam, breng ik via deze weg nog even onder de aandacht. In samenwerking met Renewi, Fairphone en Coolrec hebben wij de coolcover ontwikkeld, een duurzame telefoonhoes voor de duurzaamste telefoon. Lees er alles over in ons artikel Spuitgietproduct circulair ontwerpen.

Spuitgietfabriek Injection Point werkt samen met Renewi, Coolrec en Fairphone aan een nieuw project

Tot slot

Momenteel zijn we op zoek naar enthousiaste mensen met affiniteit voor techniek die het vak van spuitgieten willen leren. Als jij de ambitie hebt om impact te maken in onze sector, neem dan zeker contact met ons op. Lees hier meer over de vacature. Daarnaast zijn we ook nog op zoek naar een veelzijdige duizendpoot die ons kan ondersteunen op het gebied van kantoorbeheer en administratie, voor enkele dagen per week, deze rol kan prima part-time ingevuld worden.

Natuurlijk wens ik iedereen een mooie zomer(vakantie) toe. Geniet van het leven, inspireer anderen en respecteer de aarde! Als je naar aanleiding van dit Quarterly vragen hebt of als je wilt praten over spuitgieten en de ambitie om duurzamer te produceren, sta ik graag voor je klaar!

Cristel Rijnen
Directeur
[email protected]
Injection-Point is gesloten vanaf 31 juli tot 18 augustus.