Kunststof circulair spuitgieten: Ace & Tate brillenkoker

Hoe realiseren we een zo circulair mogelijke productie van onze brillen en verpakkingen? Brillenmerk Ace & Tate heeft serieuze doelen gesteld om haar eigen CO2 uitstoot drastisch terug te brengen en zoekt daarom onder andere naar mogelijkheden voor circulaire productie. Injection Point is er trots op om één van de partners in deze duurzame reis te zijn. In dit artikel delen we inzichten uit onze samenwerking met Ace & Tate.

Wist je dat monturen met pasglazen worden vervoerd vanuit de fabriek en dat jouw persoonlijke glazen door de opticien in de winkel worden gemonteerd? Door de pasglazen loopt het montuur geen beschadigingen op tijdens het vervoer en is het goed beschermd. Deze pasglazen leveren echter wel een grote afvalstroom op en daar wil Ace & Tate nu net vanaf. De oplossing? Een circulair product gemaakt uit de afvalstroom van pasglazen.

Duurzaamheidsvisie Injection Point

Duurzaamheid is verweven met de identiteit van Injection Point. Onze fabriek is ingericht en wordt continue verbeterd om zo duurzaam mogelijk kunststof te spuitgieten. We werken dan ook graag samen met bedrijven die werken vanuit een duurzaamheidsvisie, een duurzaamheidsvraagstuk willen oplossen of een stap richting duurzamere productie willen zetten.

“Ace & Tate past heel goed in ons portfolio en ik zie het als een compliment dat zij vanwege hun duurzaamheidseisen bij ons uitkomen. Het is een bevestiging van onze visie.” – Cristel Rijnen, directeur Injection Point

Audit Injection Point

Het spuitgietproces met circulaire grondstoffen voor Ace en Tate

Als gecertificeerd B Corp bedrijf is Ace & Tate continue bezig met haar eigen impact op mens en maatschappij. In 2050 wil het bedrijf volledig klimaatneutraal zijn en dat betekent dat er op alle vlakken grote stappen gezet moeten worden om de CO2 uitstoot te verminderen.

Werken met een B Corp gecertificeerd bedrijf betekent een audit op onze impact in dit productieproces en hoe wij omgaan met onder andere duurzaamheidseisen. Gelukkig hebben we door onze samenwerking met Dopper al ervaring met dit soort audits en schrikken we hier niet zo snel van.

In de praktijk betekent dit vooral dat het opstartproces er iets anders uit ziet, we gaan niet direct van vraag en producttekening naar testen en optimalisatie van het ontwerp maar maken een tussenstap. Zodra duidelijk was dat wij Ace & Tate konden helpen bij hun vraagstuk is er eerst een audit uitgevoerd. Hierbij werden wij getoetst aan de hand van de Sustainable Development Goals (SDG’s), waaronder goed werkgeverschap, duurzaamheid van de fabriek en materialen en de invloed van onze fabriek op de omgeving.

“We hebben ervaringen met dit soort audits, toch was het dit keer iets uitdagender. Ace & Tate is al ontzettend ver in de vastlegging van hun processen en werkt met een uitgebreide Code of Conduct, daar waar wij sterk zijn in de pragmatische aanpak. Door onze krachten te bundelen kunnen wij hen helpen aan een circulair product en kunnen zij ons ondersteunen bij de vastlegging en opvolging van onze doelen. Met het oog op onze eigen duurzame visie verwachten we in de toekomst veel vaker van dit soort audits uit te laten voeren door de eisen vanuit onze (duurzame) klanten” – Cristel Rijnen, Directeur Injection Point

Hoge mate van controle is essentieel in circulair spuitgieten

Bij Injection Point proberen we in ieder project het verschil te maken in zowel dienstverlening en productontwerp als in duurzaamheid. We zoeken continue naar manieren om onze processen te verbeteren en gebruiken waar mogelijk gerecyclede materialen. Door onze expertise werken we ook steeds vaker aan duurzame producten en verduurzaming van bestaande producten, daar leren wij ook weer uit.

“Bij circulaire projecten is de uitdaging vaak dat je veel partijen nodig hebt om tot een product te komen, waardoor de ontwikkeling heel langzaam gaat en relatief vaak stopgezet wordt of uiteindelijk toch wordt afgezien van circulaire productie.” – Cristel Rijnen, Directeur Injection Point

duurzame productie van kunststof producten

We zien bij projecten zoals dat van Ace & Tate dat het echt een stuk eenvoudiger gaat wanneer de afnemer van het nieuwe product ook de aanbieder van de afvalstroom is én het project leidt. Een korte keten is eigenlijk altijd wenselijk. Maar in circulaire projecten heeft het een nóg grotere invloed op de slagingskans, omdat er meer controle is en minder kans op stilstand.

Heb jij een vraag over de duurzame productie van kunststof producten of hoe we afvalstromen circulair kunnen gebruiken? Injection Point gaat graag met je in gesprek over de kansen en mogelijkheden van spuitgieten. Je zit direct met de juiste mensen aan tafel zodat je snel tot een goede keuze komt en we denken in elke stap met je mee. Neem contact op via 013-5134593 of [email protected] voor een (online) kennismaking!