De kosten- en prijsbepaling van kunststof spuitgieten

Kunststof spuitgieten is een sleuteltechnologie in de massaproductie van plastic onderdelen, bekend om zijn snelheid, efficiëntie, en kostenvoordelen bij grote volumes. De kostencalculatie van een spuitgietproject wordt beïnvloed door factoren zoals ontwerp, materiaalkeuze, productieproces, en productieaantallen. Dit artikel bespreekt hoe wij als Injection Point door zorgvuldige overweging van deze factoren en strategische beslissingen de kosten kunnen optimaliseren en een zo transparant mogelijk offerte kunnen opstellen voor onze opdrachtgevers. Met een focus op duurzaamheid, kostenbesparende strategieën en efficiënte spuitgietprocessen, bieden we inzicht in hoe Injection Point bedrijven ondersteunt in het realiseren van hun kunststofproduct.

Kostenbepaling van kunststof spuitgieten

Kunststof spuitgieten staat bekend als een efficiënte productietechniek voor het vervaardigen van plastic onderdelen. Dankzij de hoge productiesnelheid, de capaciteit voor het vervaardigen van complexe vormen, en de relatief lage kosten per eenheid bij grotere volumes, geniet deze methode grote populariteit. De kostenbepaling voor kunststof spuitgieten is echter een complex proces, beïnvloed door diverse factoren. Hieronder zie je vier belangrijke factoren die nodig zijn om de uiteindelijke kosten te bepalen:

  • Ontwerpkosten
  • Materiaalkosten
  • Productiekosten
  • Aantal te produceren eenheden

Door deze factoren zorgvuldig te overwegen en strategische keuzes te maken in het ontwerp- en productieproces, kunnen bedrijven de kosten voor kunststof spuitgieten optimaliseren en hun winstgevendheid maximaliseren.

Ontwerpkosten

In de ontwerpfase van kunststof spuitgieten moet je vooral op de kosten van een matrijs letten. Het ontwerpen van de matrijs vormt de grootste en meest kostbare uitgave. Deze kosten variëren sterk, afhankelijk van hoe complex je product is. Voor simpele, kleinere matrijzen beginnen de kosten doorgaans vanaf € 6.000 en kunnen oplopen tot €10.000. Voor middelgrote en complexere matrijzen kunnen de kosten uiteenlopen van €10.000 tot zelfs boven de  €100.000. De grootte van het onderdeel, de eenvoudigheid en de behoefte aan fijne details verhogen de complexiteit en daarmee ook de prijs van de matrijs.

Voordat we met massaproductie beginnen is er de mogelijkheid voor het vervaardigen we een prototype. Deze prototypes kunnen we creëren door middel van 3D-printen, een siliconen mal of zelfs een proefmatrijs, afhankelijk van de specifieke eisen en details van het ontwerp.

Materiaalkosten

De kosten van materialen variëren sterk, afhankelijk van hun eigenschappen zoals sterkte, flexibiliteit en weerstand tegen hitte of chemicaliën. Het zorgvuldig kiezen van het juiste materiaal is essentieel om de kosten van je spuitgietproject te beheersen. Wanneer je kiest voor thermoplasten zoals PE, PP, PA6, ABS of POM, ligt de prijs per kilo tussen de €1,50 en €4. Wij analyseren actief de mogelijkheden voor recycling, hergebruik van materialen en het vaststellen van de levensduur van een product. Dit stelt ons in staat om kosten efficiënt te denken en te plannen hoe we materialen in latere processen kunnen transformeren naar nieuwe producten.

Productiekosten van kunststof spuitgieten

Nadat de materiaalkosten en de ontwerpkosten duidelijk zijn stellen wij vooraf een transparante offerte op voor onze opdrachtgever van de totaalkosten. De machinekosten en arbeidskosten zijn afhankelijk van de complexiteit en het aantal wat wordt afgenomen. Het opzetten van de spuitgietlijn duurt ongeveer tussen de 4 en 6 uur. Het goede nieuws is echter dat met het toenemen van de omvang van je productieserie, de impact van deze aanvangstijd op de stukprijs vermindert.

dopper-accessoire

Deze Sport cap hebben wij voor Dopper gerealiseerd

Productaantallen

Bij kunststof spuitgieten is het zo; hoe meer je afneemt hoe groter de daling in je prijs per product zal zijn. De vaste kosten zoals matrijsontwikkeling en machine gebruik spreid je over dehoeveelheid producten die wordt afgenomen. Zo is het produceren van grote aantallen meer kostenefficiënt dan het afnemen van kleine series. Ook worden materiaalkosten goedkoper, je kan materiaal in bulk afnemen tegen een lagere prijs. Daarnaast heeft het zijn voordelen in energieverbruik, omdat het productieproces continu loopt en is

er een reductie in afvalkosten als gevolg van de procesverfijning. Al deze factoren samen wijzen erop dat je als opdrachtgever goed moet nadenken over de hoeveelheid van producten en de complexiteit van het product. Bij Injection Point helpen we bedrijven graag met advies en inzichten over het kunststof spuitgiet proces. Graag gaan we met jou in gesprek over de mogelijkheden!

 

Kostenbesparing tijdens kunststof spuitgieten

Zoals net verteld kunnen de kosten bij kunststof spuitgieten aanzienlijk variëren op basis van verschillende factoren. Echter zijn er wel verschillende componenten en strategieën die kunnen helpen om de kosten te besparen zonder de kwaliteit van het eindproduct in gevaar te brengen. Ze zijn vaak niet allemaal tegelijkertijd inzetbaar maar hier zijn een aantal belangrijke aspecten waar je op kan besparen:

Ontwerp optimalisatie

Tijdens het ontwerpproces is er de mogelijkheid om je wanddikte van het product te optimaliseren waardoor je materiaal kan besparen en de cyclustijd kan verkorten. In de praktijk zijn er soms vereisten aan de matrijs opgelegd die in sommige gevallen geen invloed hebben op het product of onderdeel zelf. Daarom kijken wij altijd goed naar de functionaliteit zodat het matrijs-ontwerp slimmer wordt opgebouwd. Dit verlaagt de initiële kosten van je matrijs en verkort het gehele spuitgietproces.

Productie-efficiëntie

Door de cyclustijd te verkorten, met name door koeltijden te minimaliseren, verhogen fabrikanten de productiesnelheid en verlagen ze de kosten per onderdeel. Tegelijkertijd verlaagt het implementeren van automatiseringstechnieken voor het efficiënt verwijderen en hanteren van onderdelen niet alleen de arbeidskosten, maar verbetert het ook de consistentie en kwaliteit van de productie. Investeringen in energie-efficiënte machines en het optimaliseren van processen voor minder energieverbruik drukken de operationele kosten verder. Deze gecombineerde aanpak verhoogt de efficiëntie en verlaagt de kosten in het spuitgietproces.

Wil jij meer weten over het gehele spuitgietproces of heb jij vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via de knop hieronder!