Spuitgieten met gerecycled kunststof: DFNS Crease Guards

Wat kunnen we met onze oude sneakers? Deze vraag was in 1992 het startpunt van Nike Grind, het duurzaamheidsprogramma waarmee Nike in de afgelopen 20 jaar al ruim 58 miljoen kilo heeft gerecycled. Met trots kunnen we vertellen dat Injection Point heeft meegewerkt aan één van de meest recente producten, de DFNS Crease Guards gedeeltelijk gemaakt van gerecycled kunststof van Nike Grind. In dit artikel introduceren we DFNS, Nike grind en delen we meer over het product, dat gemaakt wordt uit gerecycled kunststof.

Duurzame missie Injection Point

Bij Injection Point zijn we in ons achterhoofd altijd bezig met duurzaamheid, zo denken we na hoe we producten kunnen spuitgieten met zo min mogelijk afval als gevolg, we blijven investeren in verduurzaming van onze fabriek én we proberen waar mogelijk gebruik te maken van gerecyclede materialen. Circulariteit is namelijk een essentieel onderdeel van duurzaam produceren, waarom zou je nieuwe grondstoffen gebruiken als dat niet nodig is?

“Met circulaire productie maken we van afval weer waardevolle grondstoffen en nieuwe producten, dát is pas echt duurzaam spuitgieten” – Cristel Rijnen, directeur Injection Point

Onderweg naar een circulaire economie met DFNS

We werken dan ook graag samen met partners die net zo graag investeren in duurzaamheid of een vraagstuk hebben op het gebied van duurzaam produceren, zo werken we onder andere al samen met Dopper en Rockeees. Sinds kort kunnen we een nieuwe samenwerking toevoegen aan dit rijtje. In opdracht van DFNS produceren we de Sneaker Crease Guards, gedeeltelijk gemaakt met gerecyclede kunststof van NIKE Grind.

Nike Grind is 30 jaar geleden gestart met het inzamelen van oude Nike schoenen om deze zoveel mogelijk te recyclen. De door Nike ingezamelde schoenen worden door Nike helemaal uit elkaar gehaald, waar mogelijk worden de materialen teruggebracht tot korrels zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden in andere producten. Hiermee heeft Nike een belangrijke stap gezet richting circulariteit en worden er bijvoorbeeld al sportschoenen en sportvelden gemaakt waarin de gerecyclede schoenen verwerkt zijn.

“De productie van de DFNS Crease Guard past perfect bij de duurzame visie van Injection Point, daarom vind ik dit persoonlijk zo’n leuk project.” – Cristel Rijnen, directeur Injection Point

DFNS Crease Guards van gerecycled kunststof

Hoewel het een populair product is zal vast niet iedereen bekend zijn met de Sneaker Crease Guards, dus dat leggen we graag uit. Bij leren sneakers ontstaan tijdens gebruik haarscheurtjes op de neus van de schoen; daar waar de schoen regelmatig buigt tijdens het lopen. De Crease Guard is een plastic vorm die boven in de schoen past en zo de neus verstevigt, hierdoor ontstaan minder snel kreukels in de schoen.

DFNS Crease Guard Nike

Meer weten over duurzaam spuitgieten bij Injection Point?

Download ons whitepaper. Hierin nemen we je mee in onze wereld van spuitgieten, van productontwerp tot serieproductie en van duurzame keuzes in het productieproces tot onze eigen duurzame keuzes.
  Eisen aan productontwerp

  Toen DFNS bij ons kwam voor de productie van de Crease Guards hadden zij het design in de basis al klaar. Het design is opgetekend door Marcel van Galen design, zij hebben vervolgens de match gemaakt tussen DFNS en Injection Point. Aan ons de opdracht om er een product van te maken dat met spuitgieten gemaakt kon worden én dat voldeed aan de volgende eisen:

  • Voldoende stijfheid om bescherming aan de schoen te bieden
  • Voldoende flexibiliteit voor draagcomfort
  • Hoofdmateriaal van het product moet zoveel mogelijk uit de Nike Grind afvalstroom komen
  • Circulaire overige grondstoffen
  • Molaanspuiting

  “We zijn wat uitdagingen tegengekomen in de productie van dit proces, maar dat maakt ons werk ook leuk en uitdagend. Uitdagingen komen we zeker niet alleen tegen in circulaire producten, maar het mooie van deze producties is dat we met een klein beetje meer moeite heel veel impact maken.” – Cristel Rijnen, Directeur Injection Point

  Benieuwd naar deze uitdagingen? In ons volgende artikel over DFNS Crease Guards gaan we uitgebreid in op de uitdagingen in het productontwerp en het ontwerp van de spuitgietmatrijs. Daarnaast staan we op 14 en 15 september 2022 op de Kunststoffenbeurs met onder andere de DFNS Crease Guards gemaakt met Nike grind, dus kom vooral langs voor vragen over kunststof spuitgieten of inspiratie voor circulaire projecten!

  DFNS Crease Guard Nike

  Heb jij een vraag over de duurzame productie van kunststof producten of hoe we afvalstromen circulair kunnen gebruiken? Injection Point gaat graag met je in gesprek over de kansen en mogelijkheden van spuitgieten. Je zit direct met de juiste mensen aan tafel zodat je snel tot een goede keuze komt en we denken in elke stap met je mee. Neem contact op via 0135134593 of [email protected] voor een (online) kennismaking!