De voordelen van kunststof spuitgieten

Wat zijn de voordelen van kunststof spuitgieten? Kunststof spuitgieten is een productietechniek die uiteenlopende voordelen biedt. Wij helpen onze klanten deze voordelen zo goed mogelijk in te zetten, liefst met aandacht voor een duurzaam product en een duurzaam productieproces. In elke stap van het ontwerp- en maakproces helpen we klanten pro-actief in het maken van duurzame keuzes, om zo tot kwalitatief zeer hoogwaardige producten te komen. Benieuwd hoe wij dit doen? We zetten de voordelen van kunststof spuitgieten op een rijtje én delen hoe wij op deze manier bijdragen aan duurzame, vaak circulair geproduceerde kunststof producten.  

Wat is kunststof spuitgieten?

Kunststof spuitgieten is een productietechniek voor het vormen van kunststof. Spuitgieten is mogelijk met een breed assortiment aan virgin en gerecycled kunststoffen. Beeld het maar in: vloeibaar kunststof, ook wel plastic genoemd, wordt onder hoge druk in een zeer precieze mal gespoten. Een gloednieuw onderdeel of product is geboren. De techniek klinkt misschien eenvoudig, maar vereist juist veel aandacht voor detail en precisie, wat het een uitdagend proces maakt. Voor onze experts is gelukkig geen uitdaging te groot!

Kunststof spuitgieten leent zich uitstekend voor duurzame productie van kunststof producten, waar mogelijk zelfs circulair. Denk bijvoorbeeld aan dagelijkse huishoudelijke voorwerpen, onderdelen waar we ons niet eens bewust van zijn of zeer gespecialiseerde industriële componenten. Injection Point heeft zich sinds haar oprichting altijd gefocust op het zo duurzaam mogelijk inzetten van kunststof spuitgieten, we mogen onszelf dan ook met recht experts in duurzaam kunststof spuitgieten noemen. Tegelijkertijd verliezen we efficiëntie in tijd en kosten natuurlijk niet uit het oog.

De voordelen van kunststof spuitgieten

Kunststof spuitgieten biedt zeer aantrekkelijke voordelen. Onze opdrachtgevers zijn vaak op zoek naar hoge kwaliteit, producten moeten daarnaast niet alleen functioneel zijn maar ook efficiënt geproduceerd worden. Bij Injection Point hechten we daarnaast veel waarde aan duurzaamheid, het is verweven in onze identiteit én past naadloos in onze productietechniek. We zetten verschillende voordelen van kunststof spuitgieten uiteen:

  • Snelheid en efficiëntie
  • Hoge precisie en consistentie
  • Brede keuze aan materialen
  • Kostenbesparend in serieproductie
  • Integratie van meerdere onderdelen
  • Duurzaamheid

Snelheid en efficiëntie

Zodra de matrijzen gereed zijn kun je in korte tijd, grote hoeveelheden producten produceren. Kunststof spuitgieten is daarmee een zeer efficiënte techniek om op betrouwbare wijze (grote) series te produceren. De techniek laat zich ook prima vergroenen, waardoor de procesuitstoot zeer laag kan zijn.  En er is slechts minimaal sprake van materiaalverspilling. Doordat het productie-afval direct kan worden teruggebracht in dezelfde machinecyclus ontstaat er enkel wat afval bij de opstart.

Hoge precisie en consistentie

Kunststof spuitgieten is een zeer populaire productie techniek. Kunststof spuitgieten is namelijk een zeer consistent proces, waarmee hele complexe en gedetailleerde vormen met een hoge mate van precisie geproduceerd worden. Hierdoor kunnen steeds meer componenten samengevoegd worden, waardoor minder losse componenten nodig zijn. Dat is niet alleen winst in het productieproces, maar ook in de duurzaamheid van producten!

Brede keuze aan materialen

Kunststof spuitgieten biedt een breed scala aan materiaalkeuzes, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Of je nu op zoek bent naar UV-bestendige, hittebestendige, chemisch resistente kunststoffen, of naar flexibele, taaie, sterke  en lichtgewicht opties, je vindt gegarandeerd een materiaal dat naadloos aansluit bij de specifieke behoeften van je product. Ook het gamma aan gerecyclde en biobased materialen is groeiende.

Kostenbesparend kunststof spuitgieten in serieproductie

Het maken van een matrijs is relatief kostbaar, maar wanneer de productie op gang is en er een serie aan producten gerealiseerd moet worden nemen de kosten af naarmate de hoeveelheid toeneemt. Dit maakt spuitgieten een economisch voordelige keuze voor serie- of massaproductie. Daarnaast zetten wij ons bij Injection Point altijd in voor duurzaam matrijsontwerp, daarmee besparen we namelijk in grondstoffen én kosten.

Integratie van meerdere onderdelen

Met spuitgieten kunnen meerdere functies of onderdelen in één onderdeel worden geïntegreerd, wat de assemblagetijd en -kosten vermindert en tegelijkertijd de recyclebaarheid end-of-life aanzienlijk verbeterd. Goedkoper voor de portemonnee, beter voor het milieu.

Duurzaamheid

Kunststof spuitgietenspeelt een sleutelrol in duurzaamheid. Kunststof spuitgieten is namelijk heel goed mogelijk met gerecycled kunststof.. Hiermee ondersteunt kunststof spuitgieten de vervaardiging van recyclebare producten en producten met een lange levensduur, wat cruciaal is voor het stimuleren van een circulaire economie. Daarnaast is de footprint van het proces van kunststofspuitgieten zeer laag. Het hoofdingrediënt is stroom, welke we tegenwoordig gemakkelijk 100% groen kunnen verkrijgen.

Injection-Point specialist in Kunststof spuitgieten

voordelen kunststof spuitgieten

Directeur Cristel Rijnen ontvangt voorzitter VNO-NCW Ingrid Thijssen tijdens een werkbezoek

Ons team bundelt jaren aan ervaring in kunststof spuitgieten en ervaring in het verduurzamen van het spuitgietproces met de wil om continue te streven naar beter. Een beter productontwerp, een beter proces en een beter product voor onze wereld. Daarom zijn wij de juiste partner in de productie van topkwaliteit kunststof producten.

Benieuwd hoe ons proces van aanvraag tot spuitgieten eruit ziet? Tijdens de ontwerpfase luisteren we aandachtig en kritisch naar onze klant. We passen onze kennis en ervaring toe om het ontwerp van product en matrijs te optimaliseren. Vervolgens bieden we een transparante offerte, gebaseerd op het ontwerp, de grootte van de serie, de kosten voor het ontwikkelen van de matrijs en het materiaal. In de productiefase waarborgen wij de kwaliteit, onder andere door kwaliteitscontroles, en blijven we met jou in gesprek. Wij zijn jouw partner in duurzaam kunststof spuitgieten, van begin tot eind!

Wil jij hoogwaardige kunststofproducten realiseren en heb jij ondersteuning nodig in het proces? Meld je aan voor een gratis strategiegesprek!